Taksim tepetaklak

İstanbullu'nun ağaçları altında soluklandığı Taksim Gezi Parkı, duman oldu! Parkın yerine AVM yapılmak istenmesini 5 gündür protesto eden gruplara polis gaz bombası attı. TOMA'lar önlerine kattığı göstericilere tazyikli su sıktı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Haziran 2013 Güncelleme 01 Haziran 2013, 01:43
Taksim tepetaklak

İÇİNDEKİLER

Taksim Meydanı, 1 Mayıs'tan sonra bu yılki ikinci bombasını yaşadı... Kazı çalışmalarının yerini, gazlı çatışmalar aldı. Gezi Parkı'nın yerine Alışveriş Merkezi yapılacak olması, İstanbullular'ı kızdırdı. Yolu Taksim'e düşenlerin ağaçları altında oturup dinlendiği parkın kaldırılmasına öfkelenen bazı gruplar 5 gündür parkta yatıp-kalktı; ağaçları sökmek isteyen kepçelere geçit vermedi.

ÖNCE BOMBA SONRA TOMA
Ancak protestocular 5. güne biber gazıyla uyandı. Dün sabah saat 05.00'te 700 polis, nöbet tutan gruba baskın yaptı. Dağılan grupların bir kısmı Harbiye'ye diğer kısmı ise İstiklal Caddesi'ne doğru kaçtı. Çevik kuvvet ekipleri dağılan gruba biber gazı, toplumsal müdahale araçları da (TOMO) tazyikli su sıktı.

HASTANELİK OLDULAR
Göstericiler de polise ellerine geçirdikleri taş ve boş cam şişelerini fırlattı. Biber gazı ve tazyikli sular yüzünden gazeteciler, direksiyon başındaki şoförler, turistler, otobüslerdeki yolcular, simitçiler, su satan çocuklar ve yolda yürüyen birçok vatandaş fenalaştı. BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder omzuna isabet eden gaz bombası fişeğiyle yaralandı. CHP'li Sezgin Tankıkulu da anjiyo oldu.



ESNAFIN 'EKMEK' İSYANI
Tüm bu yaşananlar esnafı çileden çıkarttı. İstiklal Caddesi'nde biber gazından etkilenen bir esnaf, polise sert tepki gösterdi. Esnaf, "Her gün böyle. Artık yeter. Çoluk çocuğuma ekmek götürmek istiyorum. Sizin gazınızdan bıktım. Yazıklar olsun" dedi. Taksim Meydanı'na sıçrayan olaylarda polis 8'i kadın 63 kişiyi gözaltına aldı.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA
Gün boyu süren olaylar sırasında flaş bir gelişme yaşandı. İstanbul 6. İdare Mahkemesi, Taksim'de Gezi Parkı'na yapılması planlanan Topçu Kışlası Projesi hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararda; "Davanın durumu ve uyuşmazlığın niteliği gözetilmek suretiyle yeni bir karar alınıncaya kadar yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne oy çokluğuyla karar verilmiştir" denildi. Olaylar dün gece de sürdü. Çok sayıda kişi yaralanırken, 50'ye yakın gösterici de gözaltına alındı. İstanbul'daki eyleme destek vermek için Ankara, İzmir, Eskişehir ve Adana'da da olaylar çıktı. Başkent'te genç bir kızın panzer altında kalarak öldüğü iddia edildi.

NE CEKTİN BE GONCA SEN!
Eylemde sanatçılar da polisin gazlı saldırısından etkilendi. İşte ünlülerin yorumları:
Gonca Vuslateri: Hoş bir selam çaktı polis. Parkta gazı yedik.
Nihat Doğan: Ağaçların onuru faşizmi yenecek.
Şevval Sam: Taksim'de yeni bir beton yığınına ihtiyacımız yok.
Yılmaz Erdoğan: 'Grubu dağıt, meseleyi büyüt!' anlayışından vazgeçin artık.
Berna Laçin: Yaşananlar vahşet!
Ata Demirer: Yine mi güzelizzzz? Yine mi biberrrr...

REZALETBUCKS!
Taksim'deki olaylarda gazdan etkilenen vatandaşlara Divan Otel kapılarını açtı, kahve devi Starbucks, 'Önce müşteriler ve çalışanların güvenliği' diyerek kapılarını kapattı.