Fırçadaki sevgi

Dünyaca ünlü ressam Picasso, tüm aşkları ve sevgililerine tuvalde hayat verdi. O resimler, milyonlarca dolar etti. Yeni sahiplerinin evini süsledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Şubat 2013 Güncelleme 08 Şubat 2013, 00:00
Fırçadaki sevgi

İÇİNDEKİLER

Ünlü ressam Picasso'nun, sevgilisi Marie- Therese Walter'den esinlenerek 1932'de yaptığı "Pencere Yanında Oturan Kadın" isimli tablosu 44,9 milyon dolara satıldı. Pablo Picasso'nun sanatının özelliği nedir ki bu kadar yüksek fiyatlara tabloları alıcı bulmaktadır? Kenan Evren, muktedir olduğu günlerde Picasso'nun bir tablosunu görmüş ve "ben de yaparım" demişti. Böylece Picasso ve onun başlattığı kübizm Türkiye'nin gündemine gelmişti. Picasso, Marie-Therese Walter'i Paris'in ünlü sanat galerisi Lafayette'in önünde görünce, yanına giderek "resminizi yapabilir miyim" demiş ve böyle tanışmışlardı. Yıl 1927... Picasso 46, Walter ise 18 yaşındaydı. Sevgili oldular ama ortada ciddi bir sorun vardı. Picasso, Balerin Olga Koklova'yla evliydi ve bu evlilikten 6 yaşında bir oğlu vardı. O yüzden bu ilişki gizli tutuldu.

AŞKLARINI RESMETTİ
Picasso ilişkisi olduğu kadınların tümünü resmetti, bu kadınların hepsi ona ilham verdi. Ama Marie-Therese Walter'in yeri bir başka olmuştur. Picasso ile Therese'in 1935'te Maya ismini verdikleri bir kızı oldu ve birlikte yaşamaya başladılar. Olga'nın bu ilişkiden haberi o zaman oldu. O günler için Picasso, sonradan "hayatımın en kötü günleriydi" diyecekti. Picasso, daha sonra fotoğrafçı Dora Maar ile tanışıp bu kez de ona âşık olunca Marie- Therese'den ayrıldı. Hayatının sonuna kadar Marie-Therese'e ve kızına para verdi. Olga Koklova 1955'te, Picasso 1973'te öldü. Marie- Therese Walter ise 1977'de evinde kendini asarak hayatına son verdi.


TAYFUN ER