Canlı bomba!

Prof. Dr. Yılmaz Şahin, bazı doktorların, 'Yumurtalıkta kist var. Adeta canlı bomba gibi, hemen alınmalı' diyenlere karşı uyardı. Şahin, "Genç kadınlar bu korkusuyla ameliyat olursa, bir daha asla çocuk sahibi olamazlar" dedi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Aralık 2012 Güncelleme 07 Aralık 2012, 00:00
Canlı bomba!

İÇİNDEKİLER

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Şahin, şok bir uyarı yaptı. Gerekmediği halde yumurtalıklarındaki kistten dolayı ameliyat edilen kadınların, çocuk sahibi olamama tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını belirten Prof. Dr. Şahin, "Hastalarda ameliyat sırasında yumurtaların birisi alınıyor veya diğerine de zarar veriliyor. Bazı doktorlar, 'yumurtalığında kist var, karnında saatli bomba taşıyorsun' diyor. Dikkat edin. Bu durum da, yumurta sayısının azalmasına ve çocuk sahibi olamama riski var. Tüp bebek merkezleri yumurtalıkları alındığı veya zarar gördüğü için çocuk sahibi olamayan hastalarla dolu. Çünkü yumurta sayısı azalmış veya zarar görmüş kadınlar, normal yolla çocuk sahibi olamadıkları için son çare tüp bebek merkezlerine geliyor" dedi.

'BUNU YAPMAK MANYAKLIKTIR'
Bu arada, "Ameliyatla yumurtalıklar çalınıyor ve yurt dışına satılıyor" iddiaları karşısında uzmanların yorumları şöyle oldu:
Prof. Dr. Atıl Yüksel: Ciddi bir suçlamadır. Böyle bir şey yok. Bunun mümkünolduğuna inanmak istemiyorum. Bunu yapmak manyaklıktır. Kadına "kistin var, yumurtalığın ile alınacak" nasıl denir.
Doç. Dr. Rukset Ünlü Attar: Mümkün değil. Ülkemizde yumurtalığın dondurulması zaten yasak. Böyle bir şey olamaz. Mümkün değil.
Dr. Pelin İlbeyi: Böyle bir şey mümkün değil. Yumurtalık zaten donan bir şey değil. Ben bilmiyorum hiç duymadım.

DİKKAT RİSK VAR
Özellikle 18 yaşındaki kızlara yapılan bu uyarılar, aileleri de zor durumda bırakıyor. Ameliyatın riskli olduğu gerçeğinin unutulmaması isteniyor.



Elçin ÇAMKAYA