Fosforlu gerekçe

İstanbul Başsavcısı Turan Çolakkadı, Savcı Sadrettin Sarıkaya'nın görevden alınmasının nedenini açıkladı: 'Soruşturma gizliliğini ihlal' ve 'amirinden bilgi gizleme'

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Şubat 2012 Güncelleme 12 Şubat 2012, 02:52
Fosforlu gerekçe

İÇİNDEKİLER

İstanbul Başsavcısı Turan Çolakkadı, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski Müsteşar Emre Taner, eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş ile hali hazırda görev yapan iki MİT yetkilisinin ifadeye çağrılmasıyla başlayan kriz üzerine KCK soruşturmasını yürüten Özel Yetkili Savcı Sadrettin Sarıkaya'nın görevden alınma gerekçesini açıkladı. Çolakkadı, Sarıkaya'nın "soruşturma gizliliğini ihlal" ve "amirinden bilgi gizleme" eylemlerinden ötürü görevden alındığını vurguladı. Çolakkadı, bu kararın Başsavcı Vekili Fikret Seçen tarafından Temmuz 2011'de çıkarılan "Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı Çalışma Talimatnamesi" doğrultusunda alındığını da belirterek, "Fikret Seçen, bizim anayasamız olan talimatnameye uygun hareket etmediği için benim onayımla Savcı Sarıkaya'yı görevden almıştır" dedi. Çolakkadı şöyle devam etti:

2 YENİ İSİM
"Seçen'in aldığı kararın gerekçesi, Sarıkaya'nın gizliliği temin edememesidir. İkinci gerekçe ise kendisine özel yetkiyi veren başsavcı vekilinden gelişmeleri gizlemesidir..." Öte yandan KCK soruşturmasına Bilal Bayraktar'ın yanı sıra İsmail Işık ve Adem Özcan atandı. Işık, dün aksam mesai bitiminde Sarıkaya'nın 407 No'lu odasına giderek dosyayı teslim aldı.

İŞTEBU NOTLAR BASINA SIZDI
KCK soruşturmasında, terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'ın imzasını taşıyan notlar basına yansımıştı. Başsavcılıktan bir yetkili, fosforlu kalemle çizilen bu belgelerin Sarıkaya'nın görevden alınmasına neden olduğunu kaydetti.

FiDAN: UYGUN ZAMANDA GELİRİM
Şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrılıp Ankara'daki savcıyla görüşmesi istenen MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın, kendisini arayan Özel Yetkili Başsavcı Vekili Hüseyin Görüşen'e, "Uygun zamanda ifadeye gelirim" dediği öğrenildi. Görüşen ile Fidan'ın İstanbul'daki itiraz süreci tamamlandıktan sonra ifade günü belirlemek için yeniden görüşmek üzere telefonu kapattıkları öğrenildi.

3 MÜDÜR ANKARA'YA
KCK ile MİT bağlantısının soruşturulduğu dosyayı hazırlayan ve MİT yöneticilerinin sorguya çağrıldığı gün görevden alınan İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün ile İstihbarat Şube Müdürü Erol Demirhan Ankara'ya tayin edildi. Ayrıca geçen yıl görevden alınan Ali Fuat Yılmazer de Başkent'e çekildi.

'BAŞSAVCININ TAKDiRi'
Özel yetkili Savcı Sadrettin Sarıkaya, KCK soruşturmasından el çektirilmesiyle ilgili olarak "Yapacak bir şey yok. Başsavcının takdiridir. Ben görevimi yaptım" dedi. Sarıkaya, görevden alınmasını TV'den öğrendiğini de söyledi

YASAYA TAKVİYE
AK PARTİ, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ifadeye çağrılmasıyla başlayan krizi çözmek amacıyla Meclis Başkanlığı'na sunduğu yasa teklifine önergelerle ekleme yapıp, bütün açık noktaları kapatacak. Yeni yasaya rağmen soruşturmanın sürme ihtimaline karşı, "devam eden soruşturmaları da kapsar" hükmü teklife eklenecek.


ABDURRAHMAN ŞİMŞEK - ERSAN ATAR - Veli SARIBOĞA