Bir Demet dram

Tek suçu eşinden boşanmak istemesi oldu. Önce akrabaları tarafından linç edilmek istendi; şimdi ise ailesi köyden kovuldu...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Aralık 2011 Güncelleme 26 Aralık 2011, 00:00
Bir Demet dram

İÇİNDEKİLER

Adına 'töre' denmiş... Bu kelime uğruna ne cinayetler işlendi. Kadınlar, genç kızlar, bu kelime uğruna öldürüldü. İşte törenin kurbanlarından biri de Bitlis'in Adilcevaz İlçesi'nde yaşayan Demet Toprak oldu. Demet Toprak, zorla evlendirildiği amcasının oğlu Metin Toprak'tan iki çocuk sahibi oldu. Ancak genç kadın, eşi ve ailesinin şiddet ve baskılarına dayanamayarak boşanma davası açtı. Ancak bu arada 'töre' devreye girdi. 28 yaşındaki genç kadın, adliye çıkışında eşinin yakınları tarafından linç edilmek istendi.

BAHÇELERİNİ YAKMIŞLAR
Devlet koruması altına alınan Demet Toprak, sığınma evine yerleştirildi. Anne ve babasının ölen eşinin yakınları tarafından köylerinden sürüldüğünü iddia eden Toprak, şöyle konuştu: "Annem 65, babam ise 75 yaşında. Bu da yetmemiş gibi onlara ait olan meyve bahçesindeki ağaçları kesmişler. İkisi de çok perişan ve hasta durumdalar."

"OĞLUM 'BENİ KURTAR' DİYOR"
Mahkeme kararına rağmen çocuklarının kendisine verilmediğini söyleyen anne Demet Toprak, şöyle konuştu: "Oğlum telefonda bana, 'Anne beni buradan kurtar. Her gün burada kavga var. Bana iyi davranmıyorlar' diyordu. Tek isteğim çocuklarıma kavuşmak."

Faysal KARADENİZ