Vicd'an kara'sı

Kanlı eller, bu kez Başkent'e uzandı. Ankara'nın merkezindeki Çankaya Belediyesi önüne park eden bomba dolu bir otomobil, uzaktan kumandayla patlatıldı. Korkunç saldırıda 3 kişi öldü, 34 kişi yaralandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Eylül 2011 Güncelleme 21 Eylül 2011, 02:37
Vicd’an kara’sı

İÇİNDEKİLER

Terör bu defa Başkent'i hedef aldı. Ankara dün öğleye doğru şok bir patlama ile sarsıldı. Şehrin merkezi konumunda bulunan Kızılay-Kumrular Sokak'ta, saat 11.00 sıralarında park halindeki '06 BS 099' plakalı Renault Laguna marka bir otomobil büyük bir gürültüyle patladı. Uzaktan kumandayla patlatıldığı tespit edilen aracın havaya uçmasıyla birlikte çevresindeki diğer otomobiller de birer birer patladı. Ve ortalık bir anda savaş alanına döndü. Tam anlamıyla can pazarı başladı. Bir yanda cansız bedenler yatarken bir yanda yaralıların çığlıkları etrafı sardı. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri hemen yangına müdahale etti. Yanan 6 araç söndürüldü. Ancak her biri kullanılamaz haldeydi. Bu sırada ambulanslarda da yaralılar, çeşitli hastanelere kaldırıldı. Korkunç olayda biri kadın 3 kişinin hayatını kaybettiği, ölenlerden birinin adının Mustafa Bingöl (22) olduğu öğrenildi. Bingöl'ün bir GSM firmasında askeri ücretle çalıştığı ortaya çıktı. Olayda 34 kişinin de yaralandığı belirlendi. Bu arada patlama yerinin Başbakanlık'a 300, Adalet Bakanlığı, Genelkurmay ve Milli Savunma Bakanlığı'na 250 metre uzaklıkta olması dikkati çekti. Patlama yerinin karşısında bulunan Namık Kemal İlköğretim Okulu da tahliye edildi.

BAŞBAKAN'DAN İLGİNÇ AÇIKLAMA
Olay sonrası yapılan açıklamalar da kafa karıştırdı. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, olayın bir terör saldırısı olduğunu söyledi, Ankara Başsavcılığı da teyit etti. Ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Bu terör saldırısını nefretle kınadığını" açıkladı. ABD'de bulunan Başbakan Tayyip Erdoğan ise "Olayın, terör saldırısı olduğu yönünde bir bilgi yok. Kesin bilgi geldikten sonra sizinle paylaşacağız" dedi.

ÇİVİ VE BİLYELİ BOMBA
Ankara'yı kan gölüne çeviren patlama sonrasında terör ve kriminal polis, olay yerinde inceleme yaptı. İlk bulgularda, patlamanın olduğu bölgede çok sayıda çivi ve bilyeye rastlanılması olayın bir bombalı saldırı olma ihtimalini güçlendirdi. Hastanede tedavi altına alınan yaralıların vücutlarından da büyük ebatta çiviler çıkarıldığı öğrenildi.

1- Saat 11.00'de Kumrular Sokak'taki park halindeki araç patladı. Ortalık alev alev yandı

2- İtfaiyenin söndürdüğü yangının ardından korkunç manzara ortaya çıktı.

3- Ve ardından can pazarı başladı! Yaralılar ambulanslarla hastaneye kaldırıldı

ÇOĞU YANDI
Patlama sonrasında 40'tan fazla yaralı, çeşitli hastanelere kaldırıldı. Bazı yaralıların durumu şöyle:
Mertan Öztürk: Vücudunda kırıklar var. Durumu ağır.
Serap Turgut: Acil Tıp Gözlemi'ne alındı. Kafatası yarıldı.
Zübeyir Yılmaz: Kafatasında yarılma ve cildinde yanıklar oluştu.
Halis Öztürk: Yanık servisinde. Durumu ağır. Yoğun bakıma alındı.
Çağrı Boydaş: Durumu ağır. Acil cerrahi yoğun bakım servisinde.
Berna Ünsal: Boynu yaralı.
Ekin Toker: Cildinde yanık var.
Yusuf Ünal: Hafif yaralı.
Abid Yaygır: Durumu iyi.

TANIKLAR ŞOKTA
Kemal Altun (Esnaf): Patlama sonrası araçlar yandı. Bir yaralıyı hemen taşıdık. Sonra ufak patlamalar devam etti. Ağaç dalları bile kırıldı.
Memet Şakir Ünaldı (Esnaf): Kapının önünde bir tarafı hala yanan bir tüp vardı. Yerde bilyeler, çiviler vardı. Komşular da çatıda, duvarda bilyeler görmüşler.
Adnan Yavuz (Esnaf): Korkunç bir patlamaydı. Her yerden çığlık geliyordu. Toz bulutu çoktu.
Umut Altın: Art arda patlamalar oldu. Küçük bir kızın bacağı koptu.

3 KİŞİ GÖZALTINDA
Korkunç olayın ardında kimlerin olduğu henüz netlik kazanmadı. Ancak patlama sonrası çevrede dumanlar yükselirken, kaçmaya çalışan bir kadın gözaltına alındı. Kadının bu sırada çeşitli sloganlar attığı da öğrenildi. Aradan yarım saat geçtikten sonra ise Ankara Garı'nda sakal tıraşı olup, tuvalette üzerini değiştirip Tunceli'ye gitmeye hazırlanan bir şüpheli de gözaltına alındı. Şüphelinin, 'terör eylemlerine katılmak' ve 'dolandırıcılık' suçlarından sabıkası bulunduğu öğrenildi. Daha sonra 1 erkeğin daha gözaltına alınmasıyla zanlıların sayısı 3'e çıktı.

HER BİRİ AYRI ÖYKÜ
İşte patlama mağdurlarının dikkat çeken hikayeleri:

Meltem Öztürk (23): İş başvurusu için gitmişti. Bu sırada patlama yaşandı. Elinde ve ayağında kesik parçalar var. Durumu ağır değil.

Çağrı Boydar (21): Üniversiteden bu yıl mezun oldu. İş bulamadığı için dün kuruyemişçide işe başladı. Birkaç saat sonra patlama oldu. Olay anında dükkanın önündeydi. 12 parmak bağırsağına cam saplandı. Böbreğinin çok yakınından geçti bu cam. Hayati tehlikeyi atlattı.

Zübeyir Yılmaz (54): Kumrular Kasap'ın sahibi. Tezgahın arka tarafında olduğu için cam ve metal parçaları üzerine geldi. Hayati tehlikesi yok.

Yusuf Ünal (28): Servis şoförü. Çocukları okula bıraktıktan sonra arabasını sokağa park etti. Patlamadan 5 dakika önce bir taksici arkadaşıyla karşılaştı. Sohbet sırasında patlama oldu. Taksici arkadaşı, Ünal'ı hastaneye taşıdı. Durumu iyi.

Aynur Yılmaz (34): Çocuğu rahatsızlandığı için sabah işe geç gitti. İşe geldiğinde ise patlama olmuştu. Olayın kurbanı olan mesai arkadaşı Mustafa Bingöl'ü bulamayınca feryat etti.

PSİKOLOG DESTEĞİ VERİLDİ
Patlama sonrasında yaralılara ve yaralı yakınlarına hem Sağlık Bakanlığı, hem de Türk Kızılayı'nın psikologları, psikolojik destek verdi. 34 yaralıdan 25'i ise ayakta tedavi edildi.