Beynin şifresini çözdük

Doktorlarımız göğsümüzü kabarttı. Prof. Dr. Murat Günel, beynin şifresini çözerken, Doç Dr. Serhat Fındık ise dünyada en iyi yüz doktor arasına girdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Mayıs 2011 Güncelleme 17 Mayıs 2011, 09:24
Beynin şifresini çözdük

İÇİNDEKİLER

İnsan vücuduna hükmeden beynin şifresini bir Türk çözdü. Beyninin oluşumdaki en büyük gizemlerden biri, Yale Üniversitesi'nde genetik üzerine çığır açıcı çalışmalara imza atan Prof. Dr. Murat Günel'in Türkiye'deki araştırmacılarla işbirliği sonucu çözüldü. Çalışma sonunda, insanı diğer türlerden ayıran ve insan beynine şekil vererek, zekanın oluşmasına zemin hazırlayan yeni bir gen keşfedildi.

Beynin oluşumunda önemli rol oynayan ''laminin-gamma3'' isimli genin keşfi, önleyici hekimlik hizmetleri sayesinde beyinsel hastalıkların engellenmesi için kritik rol oynuyor. Bu tür genlerin keşfinin ayrıca, beyni geç yaşlarda etkileyen Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların tedavilerinin bulunmasına zemin hazırlayabileceği düşünülüyor.

DÜNYA ONA HAYRAN
Yale Üniversitesi Beyin Damar Hastalıkları Beyin Cerrahisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Günel'in bu başarısı tüm dünyada büyük yankı uyandırdı. İtalyan La Repubblica Gazetesi Günel'in buluşunu 'Keşke İtalyan olsaydı' başlığıyla verirken ünlü Washington Times ise "Onun beyni eşsiz"
manşetini attı

YÜZDE YÜZ BAŞARI
BİYOGRAFİ alanında dünyanın en prestijli kuruluşu olarak bilinen Cambridge'deki "International Biographical Center (IBC) 2011 yılı sağlık alanında tüm dünyada "en başarılı 100 sağlık profesyoneli"ni seçti. Dünya çapında başarılı 100 doktor arasında halen Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesinde Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'nda görev yapan Doç.Dr. Serhat Fındık da yer aldı. Dr. Serhat Fındık emsallerinin gözünde sıra dışı üstün değerlere sahip olması nedeniyle
bu onura uygun görüldü.

FRANKENSTEIN TAKIMI İŞ BAŞINDA
İSVİÇRE ve Almanyalı uzmanlardan oluşan ve kendilerine "Frankenstein Takımı" diyen uzmanlar, bilgisayar ortamında insan beyni üretmek için kolları sıvadı. Ekipteki uzmanlar şimdilerde "İnsan Beyni" ismini verdikleri projeleri için AB'den 1 milyar sterlin fon istiyor.