Af'iş'te bayram

Kanlı 1 Mayıs'ın simgesi olan efsane işçi pankartı, 34 yıl sonra gerçek bayrama tanıklık etti. Farklı kesimlerden yüzbinler Taksim'de buluştu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Mayıs 2011 Güncelleme 02 Mayıs 2011, 03:22
Af’iş’te bayram

İÇİNDEKİLER

Olaylar ve ölümlerle anılan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, bu kez tüm Türkiye'de büyük coşkuyla kutlandı. 1 Mayıs'ın simgesi haline gelen Taksim Meydanı'ndaki coşku ise çok farklıydı. Alandaki ilk hareketlilik, kanlı 1 Mayıs 1977'ye damgasını vuran, efsane "zincirlerini kıran işçi" pankartının, 34 yıl aradan sonra, yeniden AKM'ye asılmasıyla yaşandı. Kutlamalar öncesinde son kontrolleri yapan İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da "Meydanda güvenliği sendikalar alıyor. Biz göz önünde olmayacağız. Ama her yerde olacağız" açıklamasını yaptı.



KAZANCI YOKUŞUNA KARANFİL
Ardından DİSK, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve KESK'in önderliğinde yüzbinler, 4 ayrı koldan alanı doldurmaya başladı. Siyaset yelpazesinin tüm kesimlerinden temsilcilerin doldurduğu alanda ilk olarak 1977'de ölenler anısına Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakıldı.

77 ÖRGÜT YÜRÜDÜ
Kortejlerin meydanda toplanmasının ardından ise Timur Selçuk ve Ruhi Su Dostlar Korosu'ndan "İşçi Marşı" seslendirildi. Kanlı 1 Mayıs'da ölenlerin isimleri tek tek okunup, "Burada" diye bağrıldı. 77 örgütün katıldığı mitingde, parti katılımları AK Parti'den CHP'ye ve HAS Parti'ye uzanırken, AK Partili Feyzullah Kıyıklık, Ayşenur Bahçekapılı, İbrahim Yiğit ve Mehmet Domaç, CHP'li Gürsel Tekin, Bayram Meral, Mehmet Sevigen, Çetin Soysal, Sebahat ve Nilgün Türkler, Çetin Doğan'ın eşi Nilgün Doğan, sanatçılar Rutkay Aziz, Mustafa Alabora, Mehmet Ali Alabora ve Orhan Dink de yerlerini aldı.

MOTOR YAĞI FAYDA ETMEDİ
Taksim Cumhuriyet Anıtı'nın etrafını çevreleyen 3 sıra bariyer ile bayrak ve kamera direkleri, eylemcilerin tırmanmaması için motor yağı ile yağlandı. Ancak göstericileri bu da engelleyemedi. Anıta tırmanan PKK sempatizanları Öcalan'ın fotoğrafını büstün üzerine tuttu. "Barış Anası" Döndü Ergin, "Atatürk'e zarar vermeyin. O hepimizi kurtardı" diye bağırdı.

KURTULUŞ 2 ADIM
Meydanda renkli anlar da yaşandı. Yürüyüş sırasında Şişli'de "Deniz, Mahir, Ulaş, Kurtuluş'a kadar savaş" diye bağıran Genç Liseliler'e, bir temizlik işçisinin "Oraya herkes yürür, iki adımlık yol" demesi gülüşmelere yol açtı. Yüksek binalara keskin nişancılar yerleştirildi. Gezi Parkı'nda bomba araması yapıldı.

'BU YIL ÇOK MUTLUYUM'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün gerçekleştirilen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına ilişkin açıklamalar yaptı. Erdoğan, "Ben bu yıl için gerçekten çok mutluyum, memnunum, şundan dolayı; sendikalarımız bu defa gerçekten güvenlik güçleriyle çok iyi bir diyalog içinde oldular, ellerinden gelen bütün tedbiri aldılar'' dedi.

NORMALLEŞİYORUZ
Taksim'deki bahar havası katılımcıları da mutlu etti:
* AK Parti Milletvekili Feyzullah Kıyıklık: Bu, Türkiye'nin normalleştiğini gösteriyor.
* HAS Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu: Toplumsal barışa ciddi bir katkı yapıldı.
* BDP milletvekili Sabahat Tuncel: Mücadeleyle Taksim'i geri aldık.
* Mehmet Ali Alabora: Oyuncular ilk kez meydanda çok keyifli.

ANKARA
Sıhhiye'de 20 bin kişilik coşkulu kutlama tatsız bitti. Türkiye Gençlik Birliği ve BDP'liler arasında çıkan
tartışma, yumruklu kavgaya dönüştü. 3 kişi yaralandı

iZMiR
Kordon'dan Gündoğdu Meydanı'na yürüyen 50 bin kişi, türküler ve halaylar eşliğinde 1 Mayıs'ı coşkuyla kutladı. Yoğun güvenlik önlemleri ise dikkat çekti.