Fenerbahçe komada

Şampiyonlukla gelen paralar düşme kararı çıkarsa geri alınacak. Önümüzdeki sezonki muhtemel gelirler ise adeta 'kuşa' dönecek... 2006'da küme düşürülen Juventus'un takım değeri 567 milyon dolardı. Geçen 5 senede takımın değeri ancak 312 milyon dolar oldu...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Temmuz 2011 Güncelleme 06 Temmuz 2011, 05:35
Fenerbahçe komada

İÇİNDEKİLER

Pazar sabahının ilk ışıklarıyla başlayıp bu güne kadar gelen ve belki de yılları bulabilecek şike soruşturması sürecinde Fenerbahçe'nin sadece 3 günde maddi kayıp olarak geldiği nokta korkunç denilebilecek boyutlara ulaştı. Fenerbahçe hakkında küme düşürülme kararı çıkmamış olmasına rağmen, borsada yaşadığı zarar 2 günde 511 milyon TL'yi bulmuş durumda. değerinin 3'te 1'ini kaybeden Fenerbahçe Sportif AŞ'de kayıpların devam etmesi ise kaçınılmaz gözüküyor.

ZARARIN GERİ DÖNÜŞÜ YOK
Sarı-Lacivertli kulüp için asıl felaket senaryoları ise 104 yıllık kulübün Bank Asya 1. Lig'e düşürülmesi kararı çıkarsa yaşanacak. Borsadaki zarar telafi edilse bile diğer gelir kollarındaki zararın geri dönüşü neredeyse imkansız gibi görünüyor.

100 MİLYON HEMEN GİDECEK
Fenerbahçe'nin bir alt lige düşürülme kararı alınması durumunda elinden alınacak ilk gelir geçen sezon şampiyonluktan elde ettiği kazançlar olacak. Bu gelirlere yayıncı kuruluştan gelen, ligde kazanılan puanlardan elde edilen ve kazanılan şampiyonluk primi gelirleri ile Şampiyonar Ligi'ne katılım ve buradan gelecek yayın gelirleri dahil edilmiş durumda. Buradan gelen paralar iade edilecek ve mali bilanço anında 100 milyon TL civarında açık verecek. Sadece bu rakam bile Fenerbahçe'nin toplam borcunun 3'te 1'inden daha fazla.

TÜRK FUTBOLU KAYBEDER
Küme düşürülme durumunda diger gelir kalemlerinin sekteye uğramasıyla birlikte sadece 1 yıllık zararın 200 milyon TL'nin üzerine çıkması işten bile değil. Bundan sadece Fenerbahçe değil Türk futbolu da fazlasıyla etkilenecek.

BU BORÇ NASIL DÖNECEK!
Son Mali Genel Kurul'da Fenerbahçe'nin borçları 268 milyon TL olarak açıklandı. Küme düşme halinde büyük zarar görecek olan Fenerbahçe bu borcu çok zor çevireceği kesin gibi. F.Bahçe'nin 20 yıl geri gideceğini iddia edenler bile var...

KESİN GELİR 30 BİN KOMBİNE
Fenerbahçe, yeni sezon için şimdiden 30 bin kombine sattı. Sarı- Lacivertli kubübün yeni sezon için kesin sayılabilecek tek geliri şu anda bu.

JUVENTUS HALA TOPARLAYAMADI
İtalya' da 2006'daki "Temiz ayaklar" operasyonu kapsamında küme düşürülen Juventus, hala kendine gelebilmiş değil. Düşürülmeden önce takımın toplam değeri 567 milyon dolarken şimdi 312 milyon dolar. 2007, 2008 ve 2009 yıllarında ise 200 milyon dolar civarında seyrediyorlardı. Manevi kayıpları ise daha büyük oldu.

ESKİ GELİRLERİNİ ÇOK ARIYORLAR
Juventus'un bilet, yayın ve ticari gelirleri şu anda bile ezeli rakipleri Milan'ın ancak yarısına geliyor. İnter'in ise 3'te 2'si kadar gelirleri var. İstatistiklere göre taraftar sayıları azalmadı ama maça gelen Juventuslular'ın yarısı maçları evlerinden takip eder hale geldi. Eski havaları hiç yok...

1- Borsa'da şu ana kadarki zarar 511 Milyon TL
Şike soruşturmasının en kesin ve sert etkisi Borsa'da yaşandı. Pazar günü yaşanan tutuklanmaların ardından Pazartesi sabahı 1 milyar 781 milyon TL'den açılan Fenerbahçe Sportif AŞ hisseleri
dün 1 milyar 270 milyon TL'ye geriledi.

2- Son şampiyonluk zararı 100 Milyon TL
Bu gelirlere naklen yayından gelen, alınan puanlar karşılığı elde edilen ve Şampiyonlar Ligi katılım payı ve yayın gelirleri de dahil edildi. Trabzonspor'un ön eleme turunu geçemeyip, Şampiyonlar Ligi yayın gelirlerinin de Fenerbahçe'ye verilecek kısmı hariç tutuldu. Buna karşın kayıp yine de çok büyük...

3- Futbolcu zararı 50-70 Milyon TL
F
.Bahçe, soruşturma sonucunda küme düşürülürse Bank Asya 1. Lig'de en fazla 3 yabancı futbolcu oynatabilecek. Bunun dışındakiler zararına satılmak zorunda. Şu anda tutuklu olan Sezer ve Emenike için verilen paralar da yanacak.

4- Yayın geliri zararı 40-50 Milyon TL
Bu kalemi kesin tespit etmek mümkün değil. Yayın geliri ligde alınan puanlar, sıralama ve şampiyonluk primleriyle belirleniyor. Ama neresinden bakarsak bakalım F.Bahçe'nin her halukarda ilk 5 içinde kalacağını varsayarsak zarar 40 milyon TL'yi aşacak gibi.

5- Sponsor zararı 30-50 Milyon TL
Fenerbahçe'nin amatör branşlarda 30 miyon TL'ye yakın sponsor geliri var. Sadece Ülker'den yıllık 15 milyon dolar geliyor. Futboldaki sponsor geliri 12-14 milyon TL arası. Sponsorlar toptan çekilirse
büyük zarar kaçınılmaz olur...

6- Ürün geliri zararı 20-30 Milyon TL
Fenerium geçen sezon yaklaşık 55 milyon TL ciro yapmıştı. Fener küme düşürülürse cironun düşmesi kesin gibi. Ürün gelirleri 20- 30 milyon TL arası düşebilir.