Üç hesap ile yüksek emekli maaşı almak mümkün: En şanslılar 2000 yılı öncesinde...

Yüksek emekli aylığının temeli çalışırken atılıyor. Çalışılan dönem için 3 ayrı hesap yapılıyor. En şanslılar 2000 yılı öncesinde yüksek kazançla daha fazla çalışanlar oluyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Nisan 2022 Güncelleme 24 Nisan 2022, 06:57
Üç hesap ile yüksek emekli maaşı almak mümkün: En şanslılar 2000 yılı öncesinde...

İÇİNDEKİLER

Emekli maaşları hesaplanırken 3 ayrı dönem dikkate alınıyor. Her dönemde kazançlar günümüze güncelleniyor ve Aylık Bağlama Oranı (ABO) ile çarpılıyor. Buna göre;

BİRİNCİ DÖNEM: 2000 yılı ve öncesindeki dönemde aylık bağlama oranları yüksek uygulanıyor.

Burada kazanca göre yüzde 70'i bulan çarpan kullanılıyor. Gösterge ise 14 binlere kadar çıkıyor. Yani bu dönemde yüksek kazanç bildirip çalışması fazla olanlar için emekli maaşı da yükseliyor.

İKİNCİ DÖNEM: 2000-2008 arasında ise aylık bağlama oranları biraz daha düşerken bu kez gösterge sisteminin yerine gelişme hızı devreye giriyor. Yıllık kazanç, büyüme hızı güncellemelerde kullanılıyor. ABO yüzde 60'larda oluyor.

ÜÇÜNCÜ DÖNEM: 2008'in 10'uncu ayından sonraki dönemde ise aylık bağlama oranları düşerken maaş güncellemesinde gelişme hızının yüzde 30'u dikkate alınıyor, enflasyon devreye giriyor.

ABO ise yüzde 40'larda uygulanıyor. Bu 3 hesaplama toplanarak çalışanın emekli maaşı ortaya çıkarılıyor.

NASIL BELİRLENİYOR?
Prime esas kazanç


Çalışılan yıllar
Prim süresi

HESAPLAMA FORMÜLÜ
Tüm kazançlar hesaba katılıyor. Aylık bağlama oranları ile çarpılıyor. * Katsayı güncellemesi yapılıyor. Büyüme ve enflasyon devreye alınıyor.

AYLIK NASIL ARTIRILIR?
EMEKLİLİK planını erken yapın.
MAAŞI belirleyen en önemli etken aldığınız brüt ücret. Gerçek ücretlerin bordroya yansımasını sağlayın.


EĞER borçlanma yapıyor ya da isteğe bağlı ödüyorsanız ödeyebildiğiniz kadar yüksek miktarlarda ödeyin.
HEM SSK'lı hem Bağ-Kur'lu iseniz Bağ-Kur primi de ödeyin.
BAĞ-KUR'DAN prim ödemişseniz son 3.5 yıl SSK (4A) ile çalışmanız karşılığı emekliliğiniz bu kurum şartlarından olur ve maaşınız artar. 2008 sonrası sigortalı olanların hangi kurumda primi fazlaysa emekliliği oradan oluyor.


BRÜT maaşı sadece aldığınız ücret belirlemiyor. Size nakit olarak düzenli ödenen tüm ücretler buna ilave ediliyor. Bordronuza bunların da eklenmesini sağlayın.
EMEKLİ olurken doldurduğunuz formda eş çocuklarınızla ilgili seçenekleri işaretlemeyi unutmayın. Böylece aylık bağlama oranınız yükselir ve maaşınız artar.