SSK’dan mı emekli olmak daha avantajlı, Bağ-Kur’dan mı? İşyeri sahipleri SSK’dan emekli olabilir mi?

Milyonlarca kişi çalışmaya başladığı ilk günden itibaren emeklilik hesapları yapmaya başlıyor. Bir iş yerinde çalışanlar SSK’dan emekli olurken kendi işinin sahibi olanlar Bağ-Ku’dan emekli oluyor. Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı hesaplamaları ayrı ayrı yapılıyor. Peki SSK’dan mı emekli olmak daha avantajlı, Bağ-Kur’dan mı? İşyeri sahipleri SSK’dan emekli olabilir mi? İşte tüm detaylar…

Giriş Tarihi 18 Şubat 2021, 09:00 Güncelleme 18 Şubat 2021, 09:07
SSK’dan mı emekli olmak daha avantajlı, Bağ-Kur’dan mı? İşyeri sahipleri SSK’dan emekli olabilir mi?

İÇİNDEKİLER

Emekli olmak isteyenler dikkat! 5510 Sayılı Yasa'yla tüm sosyal güvenlik kurumları tek çatı altında toplanmış olsa da Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı hesaplamaları ayrı ayrı yapılıyor.

Eğer farklı kurumlarda çalışmanız varsa ve yüksek maaş istiyorsanız, son 1.261 güne dikkat edin.

TARİHE DİKKAT!
Ancak son 3.5 yıl, yani 1.261 gün ile emeklilik statünüzü kendiniz değiştirebilirsiniz.

1 Ekim 2008'den önce sigortalı olanların hangi kurumdan emekli olacağını, son 3.5 yıldaki çalışmaları belirliyor.

1.261 gün çalışma hangi statüde gerçekleşmişse o statüden emekli olunuyor.

10 yıl Bağ- Kur'lu olarak çalışmış olsanız bile emekliliğinize 1.261 gün kala SSK'lı olarak çalışmaya başlarsanız bu kurumdan olarak emekli olabiliyorsunuz.

Kimileri hem SSK'lı hem de Bağ-Kur'lu çalışanların geçmişteki hizmetlerini nasıl birleştireceklerini merak ediyor. Hürriyet'ten Noyan Doğan önce, işyeri sahiplerinin ya da ortakların Bağ-Kur'dan mı, yoksa SSK'dan mı emekli olabileceklerini açıkladı:

Aslında soruların temelinde yatan gerekçe, şirket sahipleri ve ortakları, emeklilik şartlarının daha kolay, emeklilik gelirlerinin de daha iyi olması nedeniyle Bağ-Kur'dan (4/B) değil de SSK'dan (4/A) emekli olmak istiyor. Peki, bu mümkün mü?

Şirket sahipleri, ortakları ve kendi adına çalışanlar, yani Bağ-Kur'lular, 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren kendi şirketlerinde SSK'lı olarak çalışamıyor, kendilerini SSK'lı gösteremiyorlar. Bağ-Kur'lu olmak zorundalar ve Bağ-Kur üzerinden, yani 4/B'li olarak emekli olmak durumundalar.

BAĞ-KUR MU, SSK MI?
Şirket ortakları ile ilgili şöyle bir durum da var; önceden Bağ-Kur'lu olan şirket ortakları sonradan SSK'lı olsalar da sigortalılıkları geçerli olmuyor.

Şöyle ki; Bağ-Kur kapsamındaki şirket ortakları, sonradan 4/A'lı olurlarsa veya kendilerini şirkette SSK'lı olarak çalışıyor gösterirlerse, Bağ-Kur sigortalılığı son bulmadan, SSK'sı devreye girmiyor. Bu kapsamda da SSK'sı iptal edilip, Bağ-Kur sigortalılığı geçerli oluyor.

Örneğin, şirket ortağısınız, 2000 yılının başında Bağ-Kur'a kaydınızı yaptırdınız, ancak 2008'in başında SSK'ya geçtiniz; bu durumda 2008'in başında başlayan sigortanız geçersiz sayılacak, Bağ-Kur sigortalılığınız devam edecek.

En çok merek edilen konulardan bir örnek daha vereyim. Şirket ortağı olup da Bağ-Kur'a kayıt yaptırmayıp, SSK'ya kayıt yaptırırsanız ve sonradan şirket ortaklığınız son bulursa; şirket ortağı olduğunuz tarihten itibaren Bağ-Kur'lu sayılacaksınız, 4/A statüsündeki sigortanız iptal edilecek, SSK'da geçirdiğiniz süre Bağ-Kur'a sayılacak.

SSK'LI KENDİ İŞİNİ KURABİLİR
Okuyuculardan en çok gelen soru ise, 4/A'lı olarak çalışırken, sonradan şirket sahibi ya da ortağı olunca SSK'nın devam edip, etmeyeceği yönünde.

Ekim 2008 öncesinde SSK'lı olarak çalışırken gerek çalıştığı işyerine gerekse de başka bir işyerine ortak olunması halinde bu kişiler, SSK sigortalılığı kesintiye uğrayana kadar Bağ-Kur kapsamına alınmıyor. Öncesinden SSK'lı olarak başlandıysa, sonrasında da SSK'lı olarak devam edilebiliyor.

Özetle; şirket sahipleri ya da ortakları 1 Ekim 2008 tarihinden sonra kendi şirketlerinde SSK'lı olamıyorlar. Bu durumun tek bir istisnası var; o da, şirket ortağı olan ve kendini SSK'lı olarak gösterenler şirkette kendinden başka SSK'lı kalmadığı durumda, şirketin de sermaye şirketi olması halinde SSK sigortalılığı devam eder.