SGK otomatik işleme alacak! Çalışanlara ödeme...

Sigortalı çalışanların belirli bir hastalıktan dolayı çalışmayacak durumda olması, gebelik durumu ve iş kazası geçirmesi durumunda uzman doktor onaylı rapor alması gerekir. Çalışan kişi raporlu olduğu gün sayısı boyunca maaşını işveren yerine SGK'dan alır.

Giriş Tarihi 09 Ekim 2020, 08:40 Güncelleme 25 Kasım 2020, 16:52
SGK otomatik işleme alacak! Çalışanlara ödeme...

İÇİNDEKİLER

SGK, çalışanların raporlu oldukları sürenin işveren tarafından maaştan kesilmesi nedeniyle oluşan mağduriyetleri azaltmak için iş göremezlik parası ödemektedir. Türkiye'de binlerce kişiye bulaşan corona virüsü salgını nedeniyle alınan önlemler devam ediyor. Bu nedenle coronavirüs tedavisi gören veya filyasyon ekipleri tarafından yüksek bulaş riski tespit edilen çalışanların sağlık kuruluşlarına başvurmadan iş göremezlik ödeneğinden faydalanacağını açıklandı.


Hastanedeki yük azalacak

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yapılan açıklamada yeni uygulama ile hastanelerdeki bulaş riski oranının azaltılması planlandığı ifade edildi. Ayrıca, karantinada olduğu için çalışamayan vatandaşlara da ekonomik destek sağlanmış olacak.

Karantinada kalınan süre için ödenecek

İşgörmezlik ödeneğine ilişkin bilgilendirmede bulunan Bakan Selçuk, "Artık çalışanlarımızın istirahat raporu almak için tekrardan doktora müracaat etmesine gerek kalmayacak. Filyasyon ekiplerinin, FİTAS (Filyasyon ve İzolasyon Takip Sistemi) üzerinden düzenlediği istirahat raporları SGK tarafından otomatik olarak işleme alınabilecek. Böylece çalışanlarımıza karantinada kaldıkları süre için düzenlenen raporlara ait iş göremezlik ödeneklerini ödeyeceğiz" açıklamasını yaptı.

İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ ALMA ŞARTLARI NELERDİR?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda şartlar açıkça şu şekilde anlatılmıştır;

a) İş kazası, meslek hastalığı, hastalık veya analık hallerinden biri nedeniyle geçici iş göremezliğe uğranılması gereklidir.

b) Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetki verilmiş hekim ve sağlık kurullarından sağlık raporu alınması gerekmektedir.

c) Köy veya mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlara geçici iş göremezlik ödeneği ödenebilmesi için prim borçlarının olmaması ve yatarak tedavi görmeleri nedeniyle geçici iş göremezliğe uğramaları gerekmektedir. Ancak bu kişilere doğum öncesi ve sonrası süreler için yapılacak ödemeler sırasında yatarak tedavi görme şartı aranmamaktadır.