Lobiden kur itirafı

Faiz inmesin diye başlatılan saldırılarla Türkiye'de de dolar yükselişini sürdürüyor. Lobi ise bunu fırsata çevirme telaşında. Kur üstündeki oyunlar, WSJ'de itiraf gibi bir haberle açığa çıktı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Mart 2015 Güncelleme 05 Mart 2015, 01:08
Lobiden kur itirafı

İÇİNDEKİLER

Bu hafta başından beri dolar kurunda yaşanan yükseliş dün de devam etti. Dolar/TL, küresel piyasalarda doların 11.5 yılın zirvesinde seyretmesi ve 'faiz inmesin' diye başlatılan saldırılarla 2.5690'a kadar yükselerek yeni tarihi zirvesini gördü. Bankacılar, dolardaki küresel değer kazancı sürecine dikkat çekerken, kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin açıklamalarının da etkili olduğunu söyledi. Üst düzey bir bankacı, "Kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen açıklamalar da bu kapsamda satış için bahane olarak kullanılıyor" dedi.
Bu arada lobinin kur üstündeki oyunlarıyla ilgili, ABD'nin borsa çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal'da (WSJ) itiraf gibi değerlendirmeler yer aldı. Gazete, haberinde, "Hükümetin para politikalarına karışması yatırımcıları tedirgin ediyor" diyerek güya aba altından sopa gösterdi.
Haberde, "Faizler inerse doları daha da artırırız" türünden ifadelere yer verildi. Ekonomi yönetiminin de 'değişmemesi' gerektiği yönünde 'telkinler' haberde yer aldı. Haberde ayrıca, 3 dönem kuralına rağmen Ali Babacan'ın dışarıda bakan olarak atanabileceği öngörüsüne de yer verildi. Gazete, yatırımcıları da uyararak, 'Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın istifa edeceğini' iddia etti.

ENFLASYONU GIDA VE SU ARTIRDI
Enflasyondaki yükselişin büyük ölçüde gıda fiyatlarından kaynaklandığına dikkat çeken Merkez Bankası, belediyelerin Ocak ayındaki yüksek oranlı zamlarının ardından fiyatların yükselmeye devam ettiğine dikkat çekti. Raporda, gıda fiyatlarının artışının yanında belediyelerce belirlenen su tarifelerinin zamlanmasının da enflasyonu artırdığı belirtildi.