Bir depo yakıtla 1270 kilometre

Ford’un yeni hafif ticari aracı Courier, pazara hızlı bir giriş yaptı.

Giriş Tarihi 02 Kasım 2014, 00:00 Güncelleme 02 Kasım 2014, 11:23
Bir depo yakıtla 1270 kilometre

İÇİNDEKİLER

Zengin donanımı ve binek modelleri aratmayan sürüş özellikleriyle öne çıkan araç, düşük tüketim değeriyle de mutlu ediyor.

Avrupa'nın en büyük ticari araç pazarlarından Türkiye, Ford'un yeni yatırımıyla 'Made in Turkey' imzalı bir modele daha kavuştu.Markanın Gölcük'te üretimine başladığı ve yollarda boy göstermeye başlayan yeni ticarisi Courier, mevcut yerli rakiplerinin tam ortasına konumlanarak farklı olmayı hedefliyor. Otomobilvari kullanım özellikleri ve konforuyla dikkat çeken araç, Journey isimli otomobil ruhsatlı versiyonlara da sahip.

DAHA ÇOK OTOMOBİL
Bu hafta konuğumuz olan araç, bize en zengin donanım seçeneği ve dizel motoruyla eşlik etti. Spartif çizgilerle tasarlanan araç, 'Max' ailesinden gibi görünüyor. Geniş hava girişiyle dikkat çeken ön bölüm otomobilleri andıran çizgileriyle öne çıkıyor. Aracın minivanları andıran tasarımı profil ve arka bölümde de kendini belli ediyor.

İÇ MEKANDA KALİTE
Canlı renk seçenekleriyle de bu kanıyı destekleyen marka, aracın iç tasarımı binek modellerinden almış. Özellikle Fiesta ve B-Max modellerinden izlerin görüldüğü iç mekan kaliteli hissettiriyor. Bolca sert plastiğin kullanıldığı kokpitin bir hafif ticariye göre malzeme kalitesi yüksek. Ergonomi ve işçilikte de otomobilleri aratmayan aracın sürücü koltuğuna oturduğunuzda bu his iyice artıyor.

Aracın ikinci sıra koltukları da öndekiler gibi bolca baş ve diz mesafesine sahip. İç mekandaki ferahlık yüksek tavan sayesinde otomobillerle kıyaslanamayacak kadar başarılı. Çift kayar kapı da kullanışlılığı artıran bir diğer unsur.

708 LİTRELİK BAGAJ
Bagaj ise 4.1 metrelik bir araç için oldukça geniş. 708 litrelik hacim, arka koltuklar katlandığında 1656 litreye kadar ulaşıyor. Aracın istiap haddiyse 566 kilogram.

BİR DEPO YAKITLA 1270 KİLOMETRE
Fabrika verilerine göre ortalama tüketimi 3.7 litre olan Courier, 47 litrelik deposuyla 1270 kilometrenin üzerinde menzil vadediyor. Bizim denemelerimizde ulaştığımız 4.9 litrelik değer, çok da dikkat etmeden gerçekleştirdiğimiz kullanımda ortaya çıktı. Sakin sürüşlerde, start/stop sisteminin de desteğiyle tüketimi azaltmak mümkün.

FİYATI 42 BİN 315 LİRADAN BAŞLIYOR
Bu model için belirlediği başlangıç fiyatı 42 bin 315 lira. 1.6 litrelik üst donanımlı (Titanium Plus) versiyon içinse 50 bin 135 lirayı gözden
çıkarmak gerekiyor.

Bu donanım seviyesinde, ESP, ABS, ön ve yan hava yastıkları, yokuş kalkış desteği, park sensörü, lastik basınç izleme sistemi, 3.5 inçlik ekran gibi uzun bir liste standart olarak sunuluyor.

Bu arada aracın otomobil ruhsatlı (Journey) aynı versiyonu için yaklaşık 13 bin lira daha ödemek gerekiyor. Journey'de fazladan sadece ısıtmalı ön koltuklar sunuluyor.

95 BEYGİRLİK DİZEL
Türkiye'de iki farklı dizel motorla satışa sunulan araç, bize 1.6 litrelik versiyonuyla konuk oldu. 95 beygir güç ve 215 nm tork üreten motor, 5 ileri manuel şanzımanla kombine edilmiş. Alt devirlerde biraz cansız olan motor, 2 bin devir seviyesinde gerçek gücünü hissettiriyor.

Yine de 1280 kilogramlık araçtan yüksek performans beklemek anlamsız. Vites geçişleri hafif kemikli olsa da net olan araç, sessizliğiyle dikkatimizi çekti. Üst devirler dışında iç mekana sızamayan motor sesi, sakin kullanıma da teşvik ediyor. Bu sayede aracın asıl hünerinin yakıt tüketimi olduğu ortaya çıkıyor.