İngiliz doları

Merkez önceki gün piyasaya 2 milyar dolarla müdahale etti. Kur 2-3 kuruş düşüp, tekrar yükseldi. Dolar dün yine rekor kırdı. İddialara göre; satılan dolarları İngiliz fonlar toplayıp etkisizleştirdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Ocak 2014 Güncelleme 25 Ocak 2014, 02:01
İngiliz doları

İÇİNDEKİLER

Merkez Bankası'nın faizleri artırmaması yerliyabancı faizci lobileri çileden çıkartırken, intikamlarını dolara spekülatif ataklar yaparak almaya çalışıyorlar. Bu şekilde kurun yüksekte kalmasını sağlayan faizciler, Merkez Bankası'nı köşeye sıkıştırmaya çalışıyor. Günlerdir süren 'faiz artır' baskısına Merkez Bankası'nın boyun eğmemesinden sonra, dolara dönük operasyonlar devam etti. Merkez Bankası, önceki gün, dolar kurunun 2.30'lara kadar yükselmesi üzerine 2 yıl aradan sonra piyasaya doğrudan müdahale etti. 15 gün sonra açıklanacak olmasına rağmen satılan döviz miktarının 2 milyar doları bulduğu belirtiliyor. Dövize bu müdahale ilk anda etkili oldu ve kur 2.30'lardan 2.26'lara kadar geriledi. Fakat bu gerileme kısa sürdü, kur tekrar yukarı doğru ivme kazanarak Perşembe gününü 2.28 lira seviyelerinden kapattı.

2006'DAKİ GİBİ İTHALAT PATLAR
Merkez Bankası'nın daha önceki döviz ihalelerinde de yüksek fiyatlar vererek etkisini azaltmak isteyen faizci lobilerin bu hamlelerine benzer bir atak da Perşembe günü yaşandı. İddialara göre; Merkez Bankası'nın piyasaya sürdüğü doların büyük kısmını İngiliz merkezli fonlar aldı. Fiyatın düşmesini önlemeye çalışan bu fonların spekülatif ataklarının hâlâ sürdüğü de belirtildi. Uzmanlar, 2006 yılında faizde yapılan 4 puanlık artışla kurun geçici olarak düştüğünü ama bu durumun da Türkiye'nin ithalatının patlaması olarak karşımıza çıktığını belirtti. Üretimin yavaşlaması ile ekonomi küçülürken, bu durum işsizlik olarak vatandaşın karşısına çıkıyor.

KUR YİNE HAREKETLİ
Dövizde dün de hareketli saatler yaşandı. Önceki gün 2.3050 liralık rekor seviyeye ulaşan dolar, dün güne 2.2940 liradan başladıktan sonra 2.33 lirayı görerek yeni en yüksek seviyesine ulaştı. Euro da rekor kırdı. Gün sonunda kapanışta dolar 2.3270 lira olurken, euro günü 3.1840 liradan tamamladı.

VATANDAŞ İLGİSİZ

Özellikle İngiliz gazetelerinde çıkan haberlerde, 'Türk vatandaşlarının dövize yöneldiği ve bu yüzden faiz artırmanın şart olduğu' tezi savunuluyordu. Oysa dövizi artıranın, spekülatif ataklar olduğu ortaya çıktı. Vatandaş dövize uzak dururken, sadece borcu olanların alım yaptığı anlaşıldı. İstanbul Kapalıçarşı esnafı da dolara talep olmadığını belirtiyor. Doları vatandaş değil, spekülasyoncular topluyor.

ESNAF DURUMU ANLATTI
Halaç Döviz'den Haluk Mutlu, halktan çok ciddi bir seviyede dolar alım talebi olmadığını, daha çok borcu olanların, altından dolara dönenlerin rağbet gösterdiğini belirtti. Palalı Döviz'den Bahadır Er de halk tarafından dolara şu anda önemli bir talep olmadığını söyledi. Ağaoğlu Döviz'den Mithat Ülgensoy, şu sıralar halkın az da olsa dövize talebi olduğunu, dolardaki yükselişten bu yana döviz bozduranların sayısının bir miktar arttığını, alımlarda ise sınırlı da olsa bir hareketlilik yaşandığını kaydetti. Üçel Döviz görevlisi Mehmet Akçaalan, döviz bozduranların sayısının daha fazla olduğunu anlatırken; Menekşe Döviz'den Erdem Erol, sadece ihtiyacı olanın döviz aldığını ifade etti.