Taşeron zulmü tarih oluyor

TAKVİM taşeronların yaşadığı haksızlıkları sayfalarına taşıdı Ankara 2 milyon işçinin sesini duydu. Tazminattan izin gününe tüm sorunları bitirecek yasa tasarısı tamamlandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Mayıs 2013 Güncelleme 21 Mayıs 2013, 00:00
Taşeron zulmü tarih oluyor

İÇİNDEKİLER

İlk kez TAKVİM'in duyurduğu ve sayıları 2 milyonu bulan taşeron işçilerinin kıdem tazminatı, yıllık izin, ücretlerini tam ve zamanında alamama gibi problemlerinin çözümü için yapılan çalışmada sona yaklaşıldı. Yeni kıdem tazminatı sisteminin ilk olarak taşeron işçiler için hayata geçirilmesi planlanırken, uygulamanın detayları belli oldu.

SEÇİM YAPACAKLAR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın çalışmasına göre; her yıl girdi-çıktı yapılması nedeniyle kıdem tazminatı hakkı kazanamayan işçilerin mağduriyeti bitirilecek. Sözleşme sürelerine 3 yıl sınırı getirilecek. Kıdem tazminatı primi, işçinin bireysel kıdem hesabına yatırılacak. Bireysel kıdem hesabı, bireysel emeklilik sistemi içinde nemalandırılacak. Yeni sistemle, mevcut çalışan işçilerin kazanılmış hakları korunacak. Bütün işçiler kıdem tazminatından yararlanacak. İş sözleşmesi süren işçilere, mevcut hali ile devam etme ya da yeni sisteme geçme hakkı tanınacak. Yasanın yürürlük tarihinden sonra işe girenler, yeni sisteme tabi olacak.

ÜCRET VE İZİN DE GARANTİ
Mevcut durumda, taşeron işçileri her yıl işverenin değişmesi nedeniyle yıllık izne de hak kazanamazken, yeni düzenlemeyle buna çözüm bulunacak. Artık alt işverenin yanında çalışan işçinin aynı işyerinde ilk işe girdiği tarih esas alınacak. Alt işveren değişse de işçi yıllık izne hak kazanacak. Asıl işveren, işçilerin ücretlerini aylık olarak kontrol edecek. Ödenmeyen ücret hesaba yatırılacak.

TAKVİM İŞÇİNİN YANINDA
Taşeron işçiler yıllardır izin, ücret gibi birçok sorun yaşıyor. Sayfalarını taşeron işçilere açan TAKVİM, onların sesi olarak tüm sorunlarını günlerce yayımladı. Ankara'da bu konudaki tüm çalışmalar da yine TAKVİM'in takibinde oldu.