Sıradaki gelsin

Tarım Bakanı Mehdi Eker, A Haber'de, yakında gıdada başka alanlardaki hilecileri de açıklayacağını söyledi. Gözler, bisküviden hazır gıdaya kadar birçok ürüne çevrildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Nisan 2012 Güncelleme 17 Nisan 2012, 02:32
Sıradaki gelsin

İÇİNDEKİLER

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın hile yapan firmaları açıklaması vatandaş tarafından büyük takdirle karşılanıyor. Denetimlerin artmasıyla birlikte ortaya çıkan gıda hilekarlarının teşhir edilmesi bal ile başlamıştı. Ardından et, et ürünleri, süt ve süt ürünleriyle devam eden çalışma devam ediyor.

GÖZ AÇTIRMAYACAĞIZ
Geçtiğimiz hafta A Haber'e konuk olan Tarım Bakanı Mehdi Eker, "Savcılıklara suç duyurularımızı yaptık. Hazırlık yapıyoruz, başka sektörler de var. Yakın tarihlerde bunu da açıklayacağız. Halkın güvenli gıda tüketimi birinci önceliğimiz. İhbarlar titizlikle inceleniyor. Halk sağlığı ile oynayanlara göz açtırmayacağız" açıklaması yapmıştı. Bakan Eker'in 'yeni sektörler var' sözleri üzerine gözler açıklananların dışındaki ürünlere çevrildi. Bisküvi, çikolata ve şekerleme, unlu mamüller, yağ, bitkisel ürünler, hazır yemek, dondurulmuş yiyecekler gibi birçok sektörle ilgili ihbarlar değerlendiriliyor.

ALIRKEN İYİ BAKIN
Bakanlık denetimlerini artırırken, uzmanlar tüketicilerin küçük detaylarla hileli gıdayı ayırt edebileceğini belirtiyor
Son günlerde yeniden gündeme gelen gıda hileleri vatandaşları telaşlandırırken; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da denetimlerini artırdı. Yetkililerin denetimlerinin yanı sıra, tüketicilerin de alışverişlerde kontrol imkanı bulunuyor. Uzmanlar bazı küçük detayları kullanarak bir ürünün bozuk ya da hileli olup olmadığının anlaşılabileceğini söylüyor. Özellikle et ve et ürünleriyle yumurtada bozukluk daha belirgin hale geliyor. Sebze ve meyvede de bozukluk gözle ayırt edilebiliyor.

KIRMIZI ET
Kıymayı, eti seçerek hazırlatın. Hazır kıymada sakatat bulunabiliyor.
Donmuş etin çözülüp tekrar dondurulması mikroplara yol açıyor. Böyle etleri tabakta bekletin. Fazla kan bırakıyorsa önceden dondurulmuş demektir.

TAVUK ETİ
Tavuğun eti gevşekse bayat demektir.
Pişirildiğinde etin rengi kırmızıya dönmemeli.
Bozulma başlayınca et üzerinde lekeler olur.
Ürünün tazeliğinde saklama koşulları ve ambalaj önemlidir.
Ambalajını kontrol edin.
Son kullanma tarihini gözden kaçırmayın.

PEYNİR
Küçük gözenekli peynir tercih edin.
Dış yüzü yumuşak, yapışkan veya süngerimsi olmamalı.
Çok beyaz ve parlak görünmemeli.
Elastiki olmalı, çabuk dağılmamalı.

YUMURTA
Yumurtayı ışığa tutun. Taze ise üst kısmında gözle görülür hava boşluğu bulunur.
İçi tuzlu su ile doldurulmuş kapta dibe batıyorsa tazedir.