İlaçta soygun

İlaç firmaları, eczanelere, yasal olmamasına rağmen 'hastalardan ek ücret alacaksın' dedi. Bu uygulama ilaç almaya gidenleri şaşkına çevirdi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Aralık 2011 Güncelleme 01 Aralık 2011, 01:36
İlaçta soygun

İÇİNDEKİLER

Sağlık Bakanlığı'nın indirim oranlarını uygulamayan ve bazı kritik ilaçların sevkiyatını durduran ilaç firmaları, şimdi de eşi benzeri görülmemiş bir girişimde bulundu. Eczanelere özel bir fiyat tablosu gönderen firmalar, ilk kez bu tablonun içine 'vatandaşın ödemesi gereken fark' diye bir bölüm açtı. Tabloda yüzlerce ilaç tek tek hesaplanıp vatandaşın ödemesi gereken tutar açıkça belirtiliyor.

BİLE BİLE SUÇ İŞLİYORLAR
Eczaneler ise bu uygulama karşısında şaşkın. Çünkü devletin belirlediği fiyatın dışında hastadan ek ücret almak suç teşkil ediyor. Ancak edinilen bilgiye göre, birçok eczacı bu farkı vatandaştan almaya başladı. İlaç almak için eczaneye giden hastalar, ya ilacı bulamıyor ya da ekstra ücret ödemek zorunda kalıyor. Kritik ilaçları bulmakta zorlandıklarını belirten Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Ecz. Nurten Saydan, firmaların, mümessilleri aracılığıyla yeni fiyat listeleri dağıttığını ve yaşanan kaosun faturasının vatandaşa ödetilmek istendiğini ifade etti.

'FİRMALAR BAŞINA BUYRUK'
"Bazı firmalar ilaçlarını bloke ettirirken, bazıları ilave fiyat farkı ile faturayı vatandaşa kesiyor" diyen Saydan, eczacıların hayati önem taşıyan ilaçları hastalarına zararına ulaştırmaya çalıştığını kaydetti. Firmaların başına buyruk hareket etmesi ile şu an sorun yaşanan 300 kalem ilaçtaki krizin büyüyeceğini söyleyen Saydan, "Bu ilaçlara yenilerinin eklenmesi de kaçınılmaz" dedi.

HARCAMA ARTTI
İlaç firmaları kârsızlıktan yakınırken, sektör rakamları farklı bir tablo ortaya koyuyor. Devletin 2002'de 4.4 milyar lira olan ilaç harcaması, 2010'da 15 milyar TL'ye yükseldi. Ayrıca üretimden çekilen devlet bu payı da özel sektöre bıraktı. Yine bu dönemde hastane sayısı 4 kat artarken, toplam eczane sayısı ise 14 binden 23 bine çıktı. İlaç firmalarının cirolarında da artış gözlendi. Öyle ki, 2007'de sadece bir firma Kurumlar Vergisi rekortmenleri listesine girerken 2010'da 7 firma bu listede kendine yer buldu. Halka açık firmalar incelendiğinde de ciroda ortalama yüzde 10 artış görünüyor.

Metin CAN