Duble emeklilik

Emekliliğinde yüksek ücret isteyene müjde! Hem Bağ-Kur'lu hem SSK'lı olmanın yolu açıldı. Böylece 2 kuruma prim yatıranlar, emeklilikte katmerli maaş alacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Mayıs 2011 Güncelleme 11 Mayıs 2011, 14:07
Duble emeklilik

İÇİNDEKİLER

Hükümet , sosyal güvenlik alanında tarihi bir adım daha attı. Emekli aylığından şikayet edenler için önemli bir uygulama hayata geçirildi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız, yeni düzenleme ile bir kişinin SSK'lı olması durumunda esnaf kaydını iptal etme zorunluluğunun kalktığını açıkladı.

BAKKAL VE İŞÇİ
"Bakkal açan bir kişi, fabrikada SSK'lı olarak işe başladığında Bağ-Kur'unu kapatmak durumundaydı. Bağ-Kur'u kapatana kadar sigortalı olması mümkün değildi. Artık SSK'lı, Bağ Kur'lu çatışması son buldu" diyen Zararsız, çalışanlara, emeklilikte duble maaş kapısını açan yeni düzenlemeyi şöyle anlattı: "SSK'nın esas alınacağı, ancak Bağ-Kur'a da prim ödemeye imkan sağlayan düzenleme yapıldı. Bu durumdaki vatandaş, bakkal açtığı gibi, bir fabrikada işçi olarak da çalışabilecek. Artık, SSK'lı olarak çalışmaya başladıktan sonra bakkalından elde ettiği gelire karşılık da her ay prim yatırabilecek.

Bu sayede emekli olurken daha yüksek aylık alabilecek. 2 ayrı prim ödemesi nedeniyle emekli olurken 2 asgari ücret üzerinden emekli aylığı hesaplanacak. Bu durumda daha yüksek emekli maaşı alacak.
Halen 750 lira olan, maaş bin 500 lirayı bulabilecek."

'AYRIM KALKMALI'
SOSYAL güvenlikteki memur, işçi ve esnaf ayrımının kalkması gerektiğini vurgulayan Zararsız, tamamlayıcı emeklilik sistemine ilişkin olarak da şöyle konuştu: "Bireysel emeklilik ile karıştırmamak gerekiyor. Birbirinin alternatifi değil. Birinde prim yükü şahsın, diğerinde işverenin üzerinde. Tamamlayıcı emeklilik sistemi birçok Avrupa ülkesinde önemli yere sahip. Hollanda'da yüzde 77, İngiltere'de yüzde 66 oranında emekli aylıklarının önemli bölümü tamamlayıcı sistemden geliyor. Şu anda şirketler kendi içinde emeklilik fonu oluşturabilir, bunun için bir engel yok."

BARIŞTAN ALACAK 21 MİLYARA ULAŞTI
YAPILANDIRMA kapsamında tahsil edilecek prim alacak tutarının 20 milyar 735 milyon liraya ulaştığını söyleyen SGK Başkanı Emin Zararsız, devletin kasasına giren nakit tutarının da 1 milyar 4 milyon lira olduğunu ifade etti.