Almanya ordusu personel bulamıyor! Savunma Bakanı Boris: Yabancılar askere alınacak | Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlar etkilenecek mi?

Almayan'da yeni bir kriz baş gösterdi. Orduya personel bulamayan Almanya çareyi yabacı asker almakta arıyor. "Savaşa hazır olmalıyız" diyen Almanya Savunma Bakanı Boris, Tagesspiegel gazetesine verdiği röportajda personel açığı için hareke geçildiğini ve yabancıların Alman ordusuna alınması teklifinin titizlikle incelendiğini duyurdu. Peki Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarını etkileyecek mi? İşte detaylar...

Giriş Tarihi 23 Ocak 2024, 18:11 Güncelleme 23 Ocak 2024, 18:12
Almanya ordusu personel bulamıyor! Savunma Bakanı Boris: Yabancılar askere alınacak | Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlar etkilenecek mi?

İÇİNDEKİLER

Almanya son dönemde yaptığı açıklamalarla Rusya ile olası bir savaş için 'hazır' olduğunu vurgulasa da, Almanya Silahlı Kuvvetleri (Bundeswehr) ciddi bir personel krizi içinde.



20 BİN ASKER AÇIĞI VAR, ORDU PERSONEL BULAMIYOR
Alman basınında yer alan haberlere göre şu anda yaklaşık 180.000 erkek ve kadın Almanya ordusuna hizmet veriyor.Bu sayının 2031'e kadar 203 bine çıkarılması hedefleniyor ancak yaşlanan nüfus ve işgücü eksikliğinden dolayı bu yılki 20 bin asker açığı bile kapatılamıyor.



YABANCILAR ASKERE ALINACAK
Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius geçtiğimiz günlerde Tagesspiegel gazetesine verdiği röportajda personel açığı için hareke geçildiğini ve yabancıların Alman ordusuna alınması teklifinin titizlikle incelendiğini duyurdu.



Detayları henüz tam olarak açıklanmayan plana göre Almanya'da yaşayan ancak vatandaşlığa sahip olmayan ikinci ve üçüncü kuşak göçmenlerin askere alınması planlanıyor.

Ana muhalefetteki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi ile hükümet ortağı Hür Demokrat Parti'nin (FDP) de teklife sıcak baktığı belirtiliyor.



ALMANYA'DA YAŞAYAN TÜRKLERİ ETKİLEYECEK Mİ?
Planın hayata geçmesi durumunda bunun Almanya'da yaşayan Türkleri etkileyip etkilemeyeceği henüz bilinmiyor ancak FDP'li vekiller askere alınacak yabancıların Avrupa'dan seçilmesi gerektiğini vurguluyor.

Alman ZDF kanalı ise söz konusu uygulamanın askere giden kişilerin Alman vatandaşlığı almasını kolaylaştıracağını yazdı.



"İLK UYGULAYAN ÜLKE BİZ DEĞİLİZ, SAVAŞA HAZIR OLMALIYIZ"
Alman vatandaşlığı olmayanların orduya alınması uzun süredir ülkede dile getirilen bir öneri.Savunma Bakanı Pistorius bu uygulmayı Avrupa'da uygulayan ilk ülkenin Almanya olmayacağını vurgulayarak 'savaşa hazır olmalıyız' dedi.



Alman Bild gazetesi bugün konuya ilişkin detaylı analizinde "Çok az Alman askere gittiği için bu işi artık yabancıların yapması planlanıyor" dedi ve örnek rol modelleri okuyucuları ile paylaştı.



Gazetenin haberine göre, Belçika askerlik çağındaki tüm AB vatandaşlarının orduya katılmasına izin veriyor. Danimarka da kendi dillerini konuşmaları şartıyla AB vatandaşlarını askere kabul ediyor. İrlanda ise ülkede beş yıldan fazla yaşamış olan üçüncü ülke vatandaşlarını bile ordusuna kabul ediyor.



UZMANLAR ENDİŞELİ:TOPLUMSAL İFLASIN İLANIDIR
Almanya'nın ünlü askeri tarihçisi Sönke Neitzel Bild'e verdiği demeçte "Alman olmayan biri yabancı bir ülke için savaşır mı?" sorusunun en önemli nokta olduğunu vurgularken Bundeswehr Üniversitesi'nden tarihçi Michael Wolffsohn ise personel sıkıntısının çok uzun yıllardır devam ettiğine dikkat çekti ve "Artık ülkelerini savunmak isteyen yeterli sayıda vatandaş yoksa bu toplumsal iflasın ilanıdır." dedi.

Eski Savunma Bakanı Franz Josef Jung ise boş kışlalar göz önüne alındığında teklifin değerlendirilebileceğini belirterek "Askere alınacak kişiler yeterince uzun süre bizimle yaşayan ve Almanya ile güçlü bağları olan AB vatandaşlarıysa kesinlikle değerlendirebilir." ifadelerini kullandı ve mevcut durumdaki temel hatanın 'zorunlu askerliğin' kaldırılması olduğunu söyledi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN