İsrail’in kabusu: Baskın planlarken ‘Tufan’a tutuldular! Takvim.com.tr Filistinli araştırmacıya sordu: Hamas ne kadar ileri gidebilir?

Hamas’ın Aksa Tufanı Operasyonu ile İsrail’e tarihi bir şok yaşattı. 7 Ekim Cumartesi sabahı Gazze’den İsrail’e atılan binlerce füzenin ardından Gazze’den İsrail’e geçen Filistinli militanlar adeta çıkarma harekatı düzenledi. Aksa Tufanı Operasyonu’nun ardından İsrail istihbarat servisi Mossad’ın itibarı zarar görürken Tel Aviv ise Gazze’ye büyük bir operasyon düzenledi. İsrail günlerdir Gazze’yi bombalarken Hamas’ın ise ne kadar ileri gidebileceği merak ediliyor. Hamas’ın operasyon için seçtiği tarih, ABD’nin İsrail’e destek için uçak gemileri göndermesinin anlamı da merak edilen diğer konular arasında. Filistinli araştırmacı Dr. Ali Ebu Rezeg, Hamas-İsrail savaşını Takvim.com.tr’ye yorumladı.

Giriş Tarihi 09 Ekim 2023, 17:14 Güncelleme 09 Ekim 2023, 17:33
İsrail’in kabusu: Baskın planlarken ‘Tufan’a tutuldular! Takvim.com.tr Filistinli araştırmacıya sordu: Hamas ne kadar ileri gidebilir?

İÇİNDEKİLER

Hamas'ın 7 Ekim Cumartesi sabahı İsrail'e karşı başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu'nun ardından Tel Aviv resmen savaş ilan etti. Hamas'ın attığı binlerce füze İsrail'in füze savunma sistemi Demir Kubbe'yi delip geçerken Filistinli militanlar paramotorlarla Gazze'den İsrail tarafına geçti. Sınırdaki telleri söken Filistinli gruplar İsrail'e ait tankları, ölü ve yaralı İsrail askerlerini Gazze'ye taşıdı.

Hamas'ın beklenmedik saldırısı dünya tarafından şaşkınlıkla takip edilirken itibarı zedelenen İsrail ise Gazze'ye büyük bir saldırı düzenledi. Kadın, çocuk, yaşlı, genç demeden demeyen İsrail, Gazze'yi aralıksız bombardımana tutuyor.

Filistin'i açıkça tehdit eden İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ise "Orta Doğu'yu tamamen değiştireceğiz." dedi. Filistinli araştırmacı Dr. Ali Ebu Rezeg, Hamas-İsrail savaşındaki gelişmeleri Takvim.com.tr için anlattı.

"FİLİSTİN'E VE MESCİD-İ AKSA'YA YÖNELİK İHLALLER İKİ KATINA ÇIKTI"

Hamas'ın İsrail'e karşı başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu'nun safhalarını dakika dakika takip eden dünya, operasyonun neden şimdi düzenlendiğini merak ediyor. Filistinli araştırmacı Ali Ebu Rezeg, Hamas'ın Aksa Tufanı Operasyonu'nun ortaya çıkış süreci ile ilgili şu şekilde konuştu:

İsrail işgal güçleri, genel olarak Filistin halkına, özel olarak da Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerini iki katına çıkardı. İhlaller özellikle de Filistinli tutuklulara da yönelikti. Üstelik Gazze'ye yönelik abluka da devam ediyor. Tüm bunlar İsrail'de aşırılıkçı bir hükümetin olduğu dönemde oldu. Yani aslında Hamas, bölge ülkeleriyle normalleşme sürecinde olan İsrail'le sürekli çatışmanın durdurabileceğine inanıyor.

İSRAİL'İN KABUSU: BASKIN PLANLARKEN TUFANLA KARŞI KARŞIYA KALDILAR

Hamas'ın ya da Filistinlilerin İsrail karşısında ilk defa bu kadar güçlü bir duruş sergilediği konuşuluyor. İsrail ve dünya Hamas'ın beklenmedik operasyonu karşısında adeta şaşkına döndü. Üstelik İsrail istihbarat ajanslarının Hamas'ın planından haberdar olmaması Mossad'ın namına da büyük bir gölge düşürdü. Ali Ebu Rezeg, İsrail'in Aksa Tufanı Operasyonu karşısındaki şaşkınlığı karşısında şöyle konuştu:

Filistinliler İsrail'e karşı ilk kez kayıp vermiyor ama İsrail ilk kez bu kadar şaşırdı çünkü savaş ilk kez Gazze'de değil İsrail'in kendi topraklarında yaşanıyor. Bu nedenle İsrail bunu şimdiye kadarki en kötü kabuslardan biri olarak görüyor. İsrail birkaç hafta içinde Gazze'ye baskın yapmayı planlıyordu ilk önce onlar basıldı.

HAMAS NE KADAR İLERİ GİDEBİLİR?

Hamas'ın Aksa Tufanı Operasyonu ile ulaşmaya çalıştığı nihai hedef ise dünyanın en çok merak ettiği bir diğer konu. Başbakan Netanyahu, Orta Doğu'yu tamamen değiştireceğini söylerken İsrail'in çok daha büyük bir operasyon başlatmasından korkuluyor. Filistinli Ali Ebu Rezeg, Hamas'ın bugünkü mücadeleyi ne kadar ileri taşıyabileceği ve Hamas'ın İsrail'in olası büyük saldırısına ne kadar hazır olduğu ile ilgili şöyle konuştu:

Öyle görünüyor ki Hamas, Filistinli tutukluların tamamını İsrail hapishanelerinden kurtarmak istiyor. Aynı zamanda 17 yıldır süren ablukanın da kırılmasını istiyor. İlk talebin İsrail'in Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya yönelik günlük saldırılarına son verilmesi olacağını düşünüyorum.

"HAMAS BİR SÜPER GÜÇ DEĞİL, SADECE DİRENİŞ ÖRGÜTÜ"

ABD ve İsrail'e destek veren Batı ülkeleri cumartesi günü büyük bir panik yaşadı. Aksa Tufanı Operasyonu karşısında büyük bir şok yaşayan İsrail'e destek olan ABD uçak gemilerini yola çıkardı. Ali Ebu Rezeg, Hamas'a karşı ABD uçak gemileri anlamı hakkında şu ifadeleri kullandı:

Bu, masum Filistinlilere karşı uluslararası bir savaştan başka bir şey değildir. Bu da ABD'yi Gazze'deki Filistinli sivillere karşı yapılması beklenen katliamlara dahil ediyor. Hamas bir süper güç değil, sadece bir direniş örgütüdür. Filistinlilerin kararlı kalacağından eminiz ama başta Türkiye olmak üzere İslam ülkelerinin sorumluluk üstlenip ABD'nin İsrail gibi bir apartheid rejimine verdiği sonsuz desteği durdurması için konuşması çok anlamlı.

YERLEŞİMCİLER İŞGAL EDİLEN TOPRAKLARDAN KAÇIYOR: BU SEFER SADECE FİLİSTİNLİLER BEDEL ÖDEMİYOR

Hamas'ın cumartesi sabahı Demir Kubbe'yi delip İsrail'i füze yağmuruna tutmasının ardından İsrail vatandaşları büyük bir panik içinde bölgeden kaçmaya başladı. Öyle ki Yahudi yerleşimciler adeta işgal ettikleri toprakları terk edecek hale geldi. Araştırmacı Rezeg, İsraillilerin hemen havalimanlarına akın edip bölgeden kaçması hakkında şöyle konuştu:

Bu çok önemli aslında. Bu İsrail'in halkının güvenliğini tam anlamıyla sağlayamadığını gösteriyor. Ayrıca İsraillilerin artık Güney İsrail'de yaşamaya cesaret edebileceklerini de düşünmüyorum. Bu, İsrail'i kibirli kalmak yerine Filistinlilerin haklarını tanımaya sevk etmelidir. Ne yazık ki ne kadar kibir, o kadar katliam demektir. Ama bu sefer bedeli Filistinliler tek başına ödemiyor. İsrailliler de ağır bedeller ödedi.