Wagner lideri Prigojin'in evine düzenlenen baskında çıkanlar şoke etti | Kan donduran tablo, peruklar, külçeler! Putin biletini kesti

Ukrayna savaşında Rusya adına savaşan paralı asker grubu Wagner'in Rus ordusu ve hükümetine karşı başlattıkları silahlı ayaklanmanın bastırılmasının etikisi dünya gündeminde hala yerini koruyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'daki başarısız ayaklanmanın ardından Wagner şefi Yevgeny Prigojin'in St Petersburg'daki evine baskın düzenlemesi için güvenlik güçlerini gönderdi. Yevgeny Prigojin'in evinden çıkan detaylar ise görenleri şaşkına çevirdi. Öte yandan Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Wagner'in kayıp lideri Prigojin'in yerini açıkladı. Lukaşenko'nun ifadelerine Kremlin'den ise yanıt gecikmedi. Ukrayna Gizli Servisi'nden gelen iki iddia ise ortalığı karıştırdı. İlk olarak; Putin'in Prigojin için düğmeye bastığı söylendi. İkinci olarak ise gizli Kremlin dosyalarının ortaya çıktığı ifade edildi.

Giriş Tarihi 06 Temmuz 2023, 14:25 Güncelleme 06 Temmuz 2023, 15:31
Wagner lideri Prigojin’in evine düzenlenen baskında çıkanlar şoke etti | Kan donduran tablo, peruklar, külçeler! Putin biletini kesti

İÇİNDEKİLER

Rusya'da yaşanan tehlikeli gerilimin etkileri sürmeye devam ediyor. Gerilimin baş rolünü çeken Wagner paralı asker grubun kurucusu Yevgeny Prigojin, Putin'i ve özellikle Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yu hedef alarak ayaklanma başlattı. Kremlin ayaklanmayı bastırmış olsa da isyanın yankıları hala devam ediyor.

Rusya'da faaliyet gösteren İzvestia gazetesi, 24 Haziran'da Prigojin'in Belarus'ta bulunduğu sıralarda malikanesini arayan silahlı görevlilerin fotoğraf ve videolarını yayınladı.

Baskının görüntüleri tüm dünya basınında büyük yankı uyandırdı.

Prigojin'in ofisinin de yer aldığı özel mülke yapılan baskında 100 milyon dolardan fazla nakit para ve çok sayıda kutu ele geçirildi.

Videolarda Prigojin'in malikanesinin çok lüks bir şekilde diyazn edildiği görüntülendi.

Malikane içinde özel yüzme havuzu helikopter pisti, sauna spor salonu ve tıbbi muayenehane odası olduğu ve Prigojin'in dua etmek için kullandığı özel bir ibadethane olduğu görüldü.

Ayrıca evden çok sayıda silah ve tüfek çıktı.

Medyanın ve insanların ilgisini çeken asıl detay ise bir dolap içinde saklanan farklı renk ve modellerdeki peruklar oldu.

Prigojin'in çeşitli kılık değiştirmelerin bir parçası olarak peruk taktığını gösteren fotoğraflar, devlet destekli Rus Telegram kanallarına da sızdırıldı.

Batı medyasında bazı kılık değiştirmelerin kalitesinin gülünç olması Wagner şefinin itibarsızlaştırılması amacıyla yapıldığı şeklinde yorumlandı.

Wagner liderinin lüks evinde fotoğraflanan değerli eşyalar arasında, yaklaşık iki düzine madalya ile süslenmiş bir Rus askeri üniforma da bulunuyordu.

KAN DONDURAN TABLO

Evde bulunan çerçeveli bir tabloda ise, Prigojin'in düşmanlarının kopmuş kafalarına ait olduğu iddia edilen bir fotoğraf, çok sayıda pasaport ve içi doldurulmuş ölü bir timsah bulundu.

PUTİN EMRİ VERDİ

Ukrayna Gizli Servisi'nin iddiasına göre Putin, Belarus'a sığındığı söylenen ancak sınırdaki askeri hareket sonrası sırra kadem basan ve şu anda nerede olduğu bilinmeyen Prigojin'e suikast düzenlemesi için Rusya'nın istihbarat örgütü FSB'ye emir verdi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Ana Müdürlüğü Başkanı Kyrylo Budanov, konu hakkında şunları söyledi:

"Prigojin'in isyan planlarından uzun süredir haberdardık. Wagner artık Putin'in Ukrayna'yı tam ölçekli işgalinde bizim için bir tehdit olmayacak. FSB'nin ona suikast düzenlemekle görevlendirildiğinin farkındayız." "Bunu başarabilecekler mi?" sorusuna da Budanov "Zaman içinde göreceğiz"

BUDANOV'DAN ÇARPICI AÇIKLAMA

Ukrayna'dan gelen bir başka haberde de çarpıcı bir iddiaya yer verildi. Urayna istihbarat Servisi Başkanı Kirillo Budanov, Rusya İçişleri Bakanlığı (MVD) tarafından yürütülen bir araştırmaya eriştiklerini duyurdu.

İstihbarat şefine göre, MVD, Prigojin'in geçen ay Wagner grubu 'Adalet Yürüyüşü' başlattığında büyük bir halk desteği topladığını tespit etti.

Times'a konuşan Budanov, 24-25 Haziran tarihleri arasında birimin Rusya'nın 46 bölgesinin 17'sinde Prigojin'e çoğunluk desteği bulduğunu söyledi.

Budanov, bulguların küçük bir iç kıvılcımın Rus hükümetini ateşe verebileceğini gösterdiğini öne sürdü.

"GİZLİ BELGELERE ERİŞTİK"

İngiliz Express gazetesi bu gelişmeyi 'Gizli Kremlin dosyaları ortaya çıktı' başlığı ile yayımladı.

Budanov açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

"Durum, servisimizin tam olarak neden bahsettiğini gösteriyor: Rusya Federasyonu iç savaşın eşiğinde. Küçük bir olayın olması iç çatışmaya neden olabilir."

Yevgeny Prigojin'nin nerede olduğu sorusu gündemde yerini alırken, merak edilen sorunun cevabını bugün isyan girişiminin bastırılmasında aracı olan Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko verdi.

Düzenlediği medya günü kapsamında basın mensuplarıyla buluşan Belaruslu lider, Wagner'in bir Rus şirketi olduğunu, liderinin nerede olduğu sorusunun kendisine sorulmaması gerektiğini belirterek, "Bu bir Rus şirketi. Dolayısıyla bu soru kesinlikle benim için değil. Bildiğim kadarıyla Wagner askerleri kamplarında. Prigojin'e gelince, o St. Petersburg'da. Belarus topraklarında değil" dedi.

ÜLKEM İÇİN RİSK DEĞİL

Belarus lideri,Wagner'i ülkesi için bir risk olarak görmediğini ifade etti.

Wagner savaşçılarının Belarus'ta konuşlanması önerisi, ülkenin komşuları olan Polonya, Litvanya ve Letonya'yı endişelendirmişti.

KREMLİN'DEN YANIT!

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Lukaşenko'nun Prigojin'in St. Petersburg'a döndüğünü iddia etmesine yanıt olarak, 'Hareketlerini takip etmiyoruz' dedi.

ZAFER SÖZÜ VERMİŞTİ

Yevgeny Prigojin son olarak yayınladığı sesli mesajında Rusya'ya adeta meydan okuyarak yeni zaferlerin sözünü verdi.

Başkent Moskova'ya başlattıkları silahlı ilerlemeyi "adalet yürüyüşü" olarak nitelendiren Prigojin, sesli mesajında "Adalet yürüyüşümüz, hainlerle mücadeleyi ve toplumu harekete geçirmeyi amaçlıyordu. Bence bunu büyük ölçüde başardık" ifadelerini kullandı.



Wagner'in dağıtılıp dağıtılmayacağı sorusuna yanıt veren Prigojin, "Yakın zamanda cephede yakın zaferlerimizi göreceğinizden eminim" ifadelerini kullanarak, Wagner'in faaliyetlerinin devam edeceği sinyalini verdi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN