Parlamentoya baskın

Rusya Federasyonu'na bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti'nde dün sabah parlamento binası ile Tarım Bakanlığı'na eş zamanlı düzenlenen saldırıda, 3 saldırgan ile 3 polis ve bir parlamento görevlisi hayatını kaybetti 17 kişi de yaralandı.

Giriş Tarihi 20 Ekim 2010, 00:00 Güncelleme 20 Ekim 2010, 09:37
Parlamentoya baskın

İÇİNDEKİLER

Yetkililer, 3 eylemcinin dün sabah yerel saatle 08.45'te, milletvekillerinin geldiği saatte parlamento binasına saldırdığını ve düzenlenen operasyonun ardından tüm saldırganların öldürüldüğünü açıkladı. Bizzat Çeçenistan Başkanı Ramazan Kadirov tarafından idare edilen özel operasyonun 15 ila 20 dakika kadar sürdüğü belirtildi. Adının açıklanmasını istemeyen bir görgü tanığı Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, saldırganlardan birinin parlamento binasının hemen girişinde üstündeki bombayı patlattığını, diğer ikisinin de ateş açarak içeriye girdiğini belirterek, "Saldırı sırasında Allahu Ekber diye bağırıyorlardı" dedi.

ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALAR
Polis, parlamento binası içindeki iki saldırganın Ramazan Kadirov'a bağlı özel kuvvetlerin binaya girmesinin ardından üzerlerindeki bombaları patlatarak intihar ettiklerini söyledi. Başkan Kadirov da olaydan hemen sonra yaptığı kısa açıklamada, "Eşkıyaların imhası için özel bir operasyon düzenlendi. Binada bulunan tüm milletvekilleri ve çalışanlar kurtarıldı. Üç polis görevlisi ve parlamento idari yöneticisi yaşamını yitirdi" dedi. Rus İnterfaks ajansı ise, saldırganların bazı kişileri rehin tuttuğunu duyururken, söz konusu haberi hiçbir yetkili teyit etmedi.

PUTİN'DEN JET TELEFON
Bu arada, Kafkasya'da bulunan Rusya İçişleri Bakanı Raşid Nurgaliyev, Kadirov ile yaptığı olağanüstü toplantıda saldırı hakkında detaylı bilgi aldı. Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in de Kadirov'u telefonla hemen arayarak bilgi aldığı, yaşamlarını yitiren güvenlik görevlileri ve yaralıların ailelerine gerekli yardımların ivedilikle yapılması talimatını verdiği belirtildi. Interfax haber ajansı dört parlamenterin öldüğünü duyursa da, bu bilgi daha sonra doğrulanmadı. Saldırı, Avrupa Birliği üyeleri başta olmak üzere bir çok ülke tarafından şiddetle kınandı.

İKİ KİŞİLİK ACİL TOPLANTI
Parlamento baskını sırasında Grozni'de bulunan Rusya İçişleri Bakanı Raşid Nurgaliyev, saldırıdan hemen sonra Çeçenistan Başkanı Ramazan Kadirov ile yaptığı olağanüstü toplantıda saldırı hakkında detaylı bilgi aldı.