Balıkçı köyü

Deniz, kumsal ve ormanların yanında, ilginç kaya yapılarıyla da dikkat çekiyorlar.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Ağustos 2010 Güncelleme 17 Ağustos 2010, 00:00
Balıkçı köyü

İÇİNDEKİLER

Kefken klasik bir balıkçı köyü. Denizi, kumsalları ve çam ormanları en önemli özellikleri Kefken'in. Kefken merkeze bir kilometre mesafede Kovanağzı Plajı bulunuyor. Plajı çok uzun olmamasına rağmen Temmuz, Ağustos aylarında keyifle denize girebilirsiniz. Kumsalın batı ucunda değişik şekilli kayalar ve denize uzanan küçük yarıklar var.

Pazar günü giderseniz, Kefken pazarını dolaşabilirsiniz. Asıl görülmesi gereken yerler Kumcağız, Kovanağzı ve Pembe Kayalar kumsalları. Kovanağzı Koyu'ndan yaklaşık 500 metre Cebeci istikametine doğru ilerlerseniz, yokuşun hemen başında Pembe Kayalar için sola orman yoluna girmeniz gerekiyor. Orman içerisinde toprak ve çakıllı yolda bir süre ilerledikten sonra yolun bitiminde muhteşem kaya oluşumları göreceksiniz. Hafta sonu gittiğiniz takdirde kayaların üzerinde piknikçilerle karşılaşabilirsiniz. İlginç bir jeolojik yapıya sahip bu kayalar, suyun içinden yumuşak olarak çıkartıldıktan sonra sertleşiyorlarmış.

Bu özelliklerden dolayı Osmanlı döneminde dikdörtgenler şeklinde kesilerek deniz yoluyla Istanbul'a getirilmiş. Sultanahmet Camii dahil birçok caminin yapımında kullanılmış. Kefken'in hemen ötesinde, Kandıra'ya 27 kilometre uzaklıktaki Cebeci, ekonomik tatil yapmak isteyenler için ideal. Cebeci sahilinin geniş ve uzun olmasının yanında en çok dikkat çeken özelliği güzel kumu.

Sahil, özellikle yaz aylarında kalabalık olduğu halde, kalabalığın birbirini rahatsız etmeden güneşleneceği kadar büyük. Upuzun plajı olmasına rağmen denizi Kerpe'de olduğu gibi korunaklı ve sakin değil.

Hemen karşısında Kefken ve Giresun Adası bulunuyor. Kefken Adası aynı zamanda Karadeniz'in üzerinde insan yaşayan tek adası. Adada Cenevizliler'den kalma kale surları görülebilir.

NASIL GİDİLİR?
Tem'den giderken İstanbul'un Anadolu yakası ile Kefken arası 140 kilometre. TEM'den İzmit yolu üzerinden giderken, Kandıra çıkışından gireceksiniz. Eğer enfes manzaralarda yolculuk etmek istiyorsanız, Şile-Ağva- Kandıra yolunu kullanın.
kullanın.

NE YENİR?
Kefken bir balıkçı köyü. Her gün balığa çıkan tekneler taptaze balıklarla geri dönüyor. Fakat balık yiyeceğiniz nitelikli restoranlar ne Kefken'de ne de Cebeci'de var. Sadece liman kenarında küçük bir balık restoranı bulabilirsiniz. Kandıra-Kefken arasındaki köy pazarından taze meyve-sebze alabilir, meşhur Kandıra yoğurdunun tadına bakabilirsiniz.

NEREDE KALINIR?
Yörede nitelikli otel yok denecek kadar az. Fakat otel ve pansiyonların fiyatları oldukça ucuz. Hotel Kefken: (0262) 563 75 08, Yeniay Pansiyon: (0262) 563 61 16, Özkan Apart Pansiyon: (0262) 566 72 90, Saygın Otel: 563 72 19.