Mide Barsak hastaları için Ramazan rehberi
Giriş Tarihi:
Ramazan gelince başka şenlenir sofralar.
Öncesindeki sessizlik ve sakinlik iftar vakitlerinde yerini telaşlı bir beslenme yarışı ve hareketliliğe bırakır. Bunun ardından da karnını ovuşturan, "Of çok yedim, "ama ne yapım hepsi şahaneydi", "hakikaten acıkmışım" diyen topluluklar artar. Ve tabi mide barsak hastalıkları da kapıda bekler.
Bazen oruç tutma öncesinde sağlam olan bedenler de şikâyetler gelişir. Tedbir kıymetli.
Beslenme saatleri değişse de günlük alınması gereken enerji, protein, vitamin ve mineral oranları Ramazan ayında da değişmiyor. Beden sağlığını korumak adına yeterli miktarda meyve ve sebze yemek, su içmek kuralı Ramazan ayında da geçerliliğini koruyor. Yemek yeme düzensizliği Hipertansiyon, Şeker hastalığı ve Kalp damar hastalığı gibi hastalıklara da neden olabilir.
Sağlıklı kişilerde oruç tutma sonrası hangi şikâyetler ve hastalıklar gelişebilir?
Ekşime, yanma, ishal, kabızlık, gaz artışı, şişkinlik, iştahsızlık gibi şikâyetler olabilir. Bununla beraber reflü, mide barsak iltihapları (gastrit, duedonit), mide barsak sistem kanamaları, bazen mide barsak ülserleri, barsak hareket düzensizliği (spastik kolit), safra kesesi hastalıkları, pankreas hastalıkları gibi hastalıklar olabilir.
Mide Barsak Hastaları İçin Ramazan Rehberi:
1- Oruç tutmaya karar verirseniz mutlaka doğru beslenme ve ilaçlarınızın düzenlenmesi için doktorunuza başvurun.
2- Mide Barsak hastalıkları ilaç kullanılma zorunluluğu olabilen hastalıklardır. İlaç tedavisine mutlaka uyun.
Diyet listesini de uygulayın.
3- Var olan hastalığınız artarsa doktorunuzla mutlaka paylaşın.
4- Açlıkla hastalığın düzeni olumsuz olarak etkilenebilir.
5- Dışkınızı takip edin.
Kanama olması durumunda siyah dışkılama, kanlısümüklü dışkılama, ishal, kabızlık, gaz birikmesi olabilir. Dikkatli olun.
6- Mecbur kalınırsa orucun bozulması ertelemeyin.
7- İftarla sahurda bol su için.
8- Az az yiyin, sık sık yiyin, iyi çiğneyin. Kızartma, aşırı baharatlı ve yağlı gıdalardan uzak durun.
9- Mutlaka "Sahur" öğünü yapın.
10- Gün içinde yorucu hareketlerden kaçının.
Öncesindeki sessizlik ve sakinlik iftar vakitlerinde yerini telaşlı bir beslenme yarışı ve hareketliliğe bırakır. Bunun ardından da karnını ovuşturan, "Of çok yedim, "ama ne yapım hepsi şahaneydi", "hakikaten acıkmışım" diyen topluluklar artar. Ve tabi mide barsak hastalıkları da kapıda bekler.
Bazen oruç tutma öncesinde sağlam olan bedenler de şikâyetler gelişir. Tedbir kıymetli.
Beslenme saatleri değişse de günlük alınması gereken enerji, protein, vitamin ve mineral oranları Ramazan ayında da değişmiyor. Beden sağlığını korumak adına yeterli miktarda meyve ve sebze yemek, su içmek kuralı Ramazan ayında da geçerliliğini koruyor. Yemek yeme düzensizliği Hipertansiyon, Şeker hastalığı ve Kalp damar hastalığı gibi hastalıklara da neden olabilir.
Sağlıklı kişilerde oruç tutma sonrası hangi şikâyetler ve hastalıklar gelişebilir?
Ekşime, yanma, ishal, kabızlık, gaz artışı, şişkinlik, iştahsızlık gibi şikâyetler olabilir. Bununla beraber reflü, mide barsak iltihapları (gastrit, duedonit), mide barsak sistem kanamaları, bazen mide barsak ülserleri, barsak hareket düzensizliği (spastik kolit), safra kesesi hastalıkları, pankreas hastalıkları gibi hastalıklar olabilir.
Mide Barsak Hastaları İçin Ramazan Rehberi:
1- Oruç tutmaya karar verirseniz mutlaka doğru beslenme ve ilaçlarınızın düzenlenmesi için doktorunuza başvurun.
2- Mide Barsak hastalıkları ilaç kullanılma zorunluluğu olabilen hastalıklardır. İlaç tedavisine mutlaka uyun.
Diyet listesini de uygulayın.
3- Var olan hastalığınız artarsa doktorunuzla mutlaka paylaşın.
4- Açlıkla hastalığın düzeni olumsuz olarak etkilenebilir.
5- Dışkınızı takip edin.
Kanama olması durumunda siyah dışkılama, kanlısümüklü dışkılama, ishal, kabızlık, gaz birikmesi olabilir. Dikkatli olun.
6- Mecbur kalınırsa orucun bozulması ertelemeyin.
7- İftarla sahurda bol su için.
8- Az az yiyin, sık sık yiyin, iyi çiğneyin. Kızartma, aşırı baharatlı ve yağlı gıdalardan uzak durun.
9- Mutlaka "Sahur" öğünü yapın.
10- Gün içinde yorucu hareketlerden kaçının.