Mutluluk kokoreçte

Doktor Yavuz Dizdar, kokoreçe övgüler yağdırdı. “Yüksek serotonin kaynağı. Mutluluk ve canlılık hissi veriyor. Önemli mikroorganizmalar barındırıyor. Hijyenini umursamayın. Bol bol tüketin” açıklamasını yaptı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Kasım 2017 Güncelleme 21 Kasım 2017, 00:00
Mutluluk kokoreçte

İÇİNDEKİLER

Kiminin tadına bayıldığı, kiminin ön yargıyla yaklaştığı kokoreç, Türk kültürünün önemli bir parçası... Mis gibi kokusuyla herkesi cezbeden kokorece, içerdiği faydalı bakteriler nedeniyle pek çok doktor övgüler yağdırdı. O isimler arasında İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Radyasyon Onkolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Yavuz Dizdar da vardı. Dizdar, kokorecin ciddi serotonin kaynağı olduğunu ve mutluluk verdiğini açıkladı. Serotonin hormonunun insanda mutluluk, canlılık ve zindelik hissi verdiğini, eksikliğinde ise depresyona yol açtığını belirten Dr. Dizdar, "Bağırsak ve beyin en büyük serotonin kaynağıdır. Azaldığı takdirde depresyon meydana geliyor zaten. Kokoreç bütün alerjilere etki edecek kadar fayda sağlar. Yani uyumla ilgili ne kadar sorun varsa ona etki eder" ifadesini kullandı.

AĞIR ATEŞTE PİŞİRİLMELİ
Dizdar, şöyle devam etti: "Günümüzdeki hastalıkların büyük bir bölümü bağırsak florasının bozulmasına bağlı. Bunların içinde otizm, alerjiler, romatizma gibi hastalıklar sayılabilir, bunlara olumlu etki eder. Bağırsaklar ayrı bir sistem oluşturuyor bu sistemin içerisinde mikroorganizmalar var. Eğer mikroorganizma olmazsa insanoğlu yaşayamaz. Kokoreç florayı içinde tutuyor. Bu kokoreçte var sadece. Kokoreç dönerek pişirmek anlamına geliyor. Ağır ateşte pişirilmesi gerekiyor. Ağır ateşte olmadığı zaman kokoreç içine işlemez. İnsanların hijyen takıntısı var ama bir yere kadar. Kokoreççiler 'Bir gün suda bekliyor' diyor ama hiç zannetmiyorum. Çünkü kokoreç bozulmaya çok açıktır. Hemen temizliği yapılıp içi açılır, sonra yıkanır arkasından zaten sarılıp haşlanıyor; temizliği bu kadar. Sıfır hijyene indirmeye çalışırsan kokoreçliğini yitirir" dedi