Hasret sona erdi

Harabe haldeki Edirne Büyük Sinagog restore edilip ibadete açıldı. Sinagogda kıyılan son nikahla evlenen çiftin kızları da orada evlenmek için başvuruda bulundu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Mayıs 2016 Güncelleme 13 Mayıs 2016, 00:00
Hasret sona erdi

İÇİNDEKİLER

Edirne tarihi bir düğüne ev sahipliği yapacak! Büyük Sinagog ibadete kapatılmadan önceki son düğünü yaparak evlenen Sara-Rufat Mitrani çiftinin kızları Güneş, restore edilerek 41 yıl aradan sonra ibadete açılan sinagogda evlenecek. Edirne Büyük Sinagog'u 40 yıl aradan sonra ilk kez bir nikaha ev sahipliği yapacak. Edirne'de yaşayan tek Musevi olan Rufat Mitrani, 1976 yılında Edirne'nin en güzel kızlarından Sara ile bu Sinagogda evlendi. O tarihte, kentte 100 kadar Musevi yaşıyordu. Sinagog'da bu düğünden sonra maalesef başka hiçbir düğün yapılamadı. Sosyo ekonomik nedenlerle Museviler çoktan kenti terk etmeye başlamıştı. Ta ki; Sara ve Rufat Mitrani'nin kızları Güneş, büyüyüp Harun ile evlenmeye karar verinceye kadar... Tam 40 yıl aradan sonra Edirne Büyük Sinagogu, anne babası da bu sinagogda evlenmiş olan Güneş Mitrani ile Anita ve Selim Erentürk'ün oğulları Harun'un 29 Mayıs günü yapılacak düğünü ile geçmişine dönecek.

NİKAHI BELEDİYE BAŞKANI KIYACAK
Sinagog; Güneş ve Harun'un düğünü ile Musevi cemaatini Edirne'ye taşıyacak ve ağırlayacak. Kırk yıl önce anne babasının yürüdüğü basamakları müstakbel eşi ile çıkacak olan Güneş ve Harun ise sinagogun tarihine evlenme törenleri ile yepyeni bir not düşmüş olacak. Çiftin nikahlarını ise Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan kıyacak.

Avrupa'nın en büyük ve dünyanın 3. büyük sinagogu olan ibadethanenin geçmişi, 1492 yılında Osmanlı İmparatorluğu'na sığınan Seferad cemaatine kadar uzanır. 1983'e kadar açık olan sinagog, Yahudilerin Edirne'yi terk etmesiyle yıkılmaya yüz tuttu. 2010'da restorasyona alındı ve 26 Mart 2015 tarihinde yeniden kullanıma açıldı.


Harun Erentürk ve Güneş Mitrani, nişan törenlerinde bu fotoğrafı paylaştı.



1492'DEN BERİ EDİRNELİLER
Kentteki tek Musevi ailesi olan Sara-Rufat Mitrani'nin dedeleri, 1492'de İspanya'dan göç etti. Edirne'ye yerleşti. Aile üyeleri tek tek Edirne'yi terk ederken onlar kentte kalmayı tercih etti.




Murat SAVAŞ