Buzistan!

Kar geldi. Yakutistan 'Buna da şükür' dedirtti! Zira Oymyakon Köyü'nde sıcaklık her daim eksi 50 dereceydi!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Aralık 2013 Güncelleme 10 Aralık 2013, 00:00
Buzistan!

İÇİNDEKİLER

Hava iyice soğudu. Bizim için soğudu desek daha doğru olur aslında. Çünkü Rusya'nın Yakutistan Cumhuriyeti'ndeki Oymyakon Köyü için bu hava epey sıcak sayılır. Çünkü orası dünyanın en soğuk yerleşim yeri. 500 kişinin yaşadığı köyde kışın sıcaklık ortalama eksi 50 derece. Şimdiye kadar ölçülen en düşük sıcaklık ise eksi 72.1 derce. Bu kadar soğuk bir yerde hayat zor tabii ki, mesela gözlük takamıyorsunuz çünkü anında donuyor. Yolunuz düşer de buralardan memlekete bir kart atayım deseniz o da mümkün değil çünkü kalemin mürekkebi donduğu için kalem kullanılamıyor. Başta cep telefonu olmak üzere hiçbir elektronik cihaz çalışmıyor.

ANLAMINA UYGUN
Oymyakon'un kelime anlamı ise "donmayan su" demek. Şaka gibi, ama gerçek çünkü bu isim vadide bulunan bir kaplıcadan kaynaklanıyor. Donmayan su o kadar şaşırtıcı bir şey ki vadiye bu isim verilmiş. Köy halkının temel gıda maddesi at ve Ren geyiği eti. Toprak sürekli donduğu için hiçbir şey yetişmiyor. Ana geçim kaynağı da Ren geyiği yetiştiriciliği.

OKULLAR -52'DE TATİL
Her yerde olduğu gibi hayat Oymyakon'da da doğaya uyum sağlayarak sürüyor. Sadece hava sıcaklığı eksi 52 dereceye düşünce okul kapanıyor. Yazları ise hava oldukça ılık hatta zaman zaman sıcak bile oluyor. Kısacası orada bir köy var uzakta, gitmesek de görmesek de o köyde de insanlar yaşıyor.

TAYFUN ER