Kent'sel dönüşüm

İstanbul'da etkili olan sağanak nedeniyle su baskınları yaşandı. Alt geçitlere biriken sular arabaları yutarken, boğulma tehlikesi geçiren vatandaşlar zor kurtarıldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Haziran 2013 Güncelleme 15 Haziran 2013, 01:42
Kent’sel dönüşüm

İÇİNDEKİLER

İstanbul'da dün sabah saatlerinde başlayan sağanak yağış nedeniyle bazı ilçelerde ev ve işyerlerini su basarken koprü altlarında da çok sayıda araç su altında kaldı. Boyuna kadar suya gömülen araçların tavanına çıkarak yardım bekleyen vatandaşları itfaiye ekipleri kurtardı. Fatih'te bulunan Unkapanı Köprüsü'nden geçmeye çalışan araçlar adeta suya gömüldü. Araçlarda bulunanlar son anda tavana çıkmayı başardı. İhbar üzerine olay yerine itfaiye ekipleri sevk edildi. Trafik nedeniyle güçlükle olay yerine ulaşabilen itfaiye ekipleri vatandaşların yardımına koştu. Mahsur vatandaşların bazıları merdivenle bazıları da itfaiye erlerinin sırtında itfaiye araçlarının üzerine alındı.

ANADOLU YAKASI DA AYNI
Boğulmaktan kurtarılan vatandaşlar itfaiye araçları ile çıkarıldı. Eminönü'ndeki Atatürk Köprüsü de şiddetli yağmurdan nasibini aldı. Bu yönde de bir minibüs suda mahsur kaldı. Minibüsteki vatandaşlar da itfaiyenin yardımıyla kurtarıldı. Şiddetli yağış, Kadıköy, Ataşehir, Sancaktepe ve Sultanbeyli'de de su baskınlarına neden oldu.

METREKAREYE 100 KİLO DÜŞTÜ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada dün 10.00 ile 11.30 arasında metrekareye 2 ila 60 kilogram yağış düştüğü ifade edildi. Terkos Gölü ile Istırancalar arasında 100 kilograma kadar yağışa dikkat çekilen açıklamada bu bölgeler su baskınları ve taşkınlara karşı uyarıldı.

FARELER BASTI
Sancaktepe'de bir fabrikada yıldırım düşmesi sonucu çıkan yangında büyük çapta maddi hasar yaşandı. Aynı ilçede Ayazma Deresi taşınca rögarlar patladı. Kanalizasyondan çıkan fareler evlere girmeye çalışınca vatandaş büyük korku yaşadı.

RÖGARLAR YİNE TIKALI
Vatandaşlar, aniden bastıran yağmurun ardından köprü altlarının su altında kaldığını söyledi. Araçlar suda ilerleyemeyince mahsur kaldığını anlatan vatandaşlar, rögarlardaki tıkanıklığın baskına sebep olduğunu ileri sürdü.

* * *
TRAKYA'YI SEL ALDI GÖTÜRDÜ

KIRKLARELİ:
Sağanak nedeniyle Dereköy'de Istırga Deresi taştı. Derenin taşması sonucu alabalık çiftliğinde bulunan evi su basması üzerine Nevzat Kurt adlı bir vatandaş çatıda mahsur kaldı. Vatandaşların ihbarıyla olay yerine gelen Kırklareli Valiliği Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri, Kurt'u evin çatısından kurtardı.

TEKİRDAĞ:
Malkara ilçesinde şiddetli sağanak, hayatı olumsuz etkiledi. İlçe merkezi ve bazı köylerde birçok binanın bodrum katını su bastı. Bazı ekili alanlar, su altında kaldı. İshakça Köyü Köprüsü su altında kalınca civar köylere bir süre ulaşım sağlanamadı.
EDİRNE: Keşan'da sağanak yağış yolları göle çevirdi. Orman Fidanlığı önündeki köprü altı, yağmur suları nedeniyle araç trafiğine kapatıldı.

* * *
KOCAELİ'DE HORTUM ÇIKTI

KOCAELİ:
Körfez ilçesi Hereke mevkisinde hortum dehşeti yaşandı. Cumhuriyet mahallesinde yaklaşık 10 dakika süren hortum sonucu yaklaşık 15 evin çatısı uçtu. Bir araç metrelerce sürüklenirken çok sayıda araç zarar gördü. Vatandaşlar büyük korku yaşarken olayda can kaybı yaşanmaması teselli oldu.

* * *
MANİSA'DA DOLU

BURSA: İnegöl ilçesinde yağmur sebebiyle birçok evi su bastı. Huzur ve Akhisar mahallerinde vatandaşlar kendi imkanları ile suları boşaltmaya çalıştı. İki mahalleye bir süre elektrik verilemedi.

MANİSA:
Selendi ilçesinde şiddetli yağış hayatı olumsuz etkiledi. Yollar göle dönerken, yaya ve araç trafiği etkilendi. İlçe merkezindeki altyapı ve tretuvar çalışmaları nedeniyle bazı cadde ve sokaklar çamur deryasına döndü. Sağanak yağmur ve doludan bazı köylerin de etkilendi, tarım arazilerinde zarar meydana geldi.

* * *
2 GÜN DAHA YAĞACAK
Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, özellikle Marmara bölgesini etkisi altına alan yağışlı havanın hafta başından itibaren yurdu terk edeceğini belirtti. Yapılan açıklamada sel felaketlerine karşı hafta başına kadar vatandaşların dikkatli olmaları gerektiği uyarısı yapıldı.


Erdoğan YAPIK - Ali ŞAHİN