Kurbanda yediğine dikkat et!
Giriş Tarihi:
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu, kurban eti ile ilgili hayati uyarılarda bulundu.
ET NASIL SAKLANIR?
Öncelikle etli yemek yapımında bir kerede en fazla ne kadar et kullanıyorsunuz? Bunu tespit edin. Ardından mevcut etleri birer pişirimlik parçalara ayırın. Et, 0-2 santigrat derecede 3-5 gün, buzlukta birkaç hafta, -18 derecede ise 3 ay saklanabilir.
NE ZAMAN TÜKETİLMELİ?
Yeni kesilmiş etler sert olur. Bu da pişirmeyi ve sindirimi zorlaştırır. Kurban eti kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. Etlerin buzdolabında en az 24 saat bekletilip uygun pişirme yöntemleri kullanılarak tüketilmesi mide ve bağırsak sağlığı için uygun olacaktır.
PİŞİRME YÖNTEMLERİ
Haşlama, buğulama veya ızgara şeklinde pişirildikten sonra tüketilmesi yararlı olacaktır. Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir. Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Etler ızgarada pişirilirken yaklaşık 2 cm kalınlıkta hazırlanmalıdır. Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık, 15 cm olmalıdır
ET VE HASTALIKLAR
Vücudun büyümesi, gelişmesi ve hastalıklara karşı direncinin sağlanabilmesi için proteine ihtiyaç vardır. Ancak et tüketirken dikkat edilmesi gereken noktalar da vardır. Mesela 150 gram yağsız ızgara et yaklaşık 250 kaloridir.
MİDEDE NE KADAR BEKLER?
Dana rostosu, çiğ veya pişmiş jambon, biftek, pişirilmiş beyaz et, pişirilmiş sığır eti, mide de üç veya dört saat kadar, kızarmış dana eti ve islenmiş etler, sığır eti ise dört-beş saat kadar midede bekleyebilir. Yani sindirimi zor bir gıdadır.
HASTALIKLAR NELER?
Kalp ve Damar Hastalıkları. Kolesterol-Yağ yüksekliği ve ilgili hastalıklar. Mide ve Bağırrsak Hastalıkları. Gut hastalığı, Hipertansiyon, Şeker Hastalığı ve Kabızlık. Birçok organ kanserine yatkınlığın artması.
ETLE GEÇEN HASTALIKLAR
En sık Bruselloz, Salmonelloz, Tüberküloz, Şarbon, Toksoplazmoz, Sarkosistoz ve Tenyoz gibi hastalıklar et yoluyla bulaşabilir.
GEBELER DİKKAT
İyi pişirilmemiş mikroplu etin (etin salam, sosis, sucuk, pastırma gibi çiğ halleri dâhil) yenmesiyle, hamilelerde düşük ve erken doğumlara neden olabilir.. Erken doğumda bebek etkilenirse körlük, sağırlık, kasılmalar ve zekâ geriliği görülebilir.
ET NASIL SAKLANIR?
Öncelikle etli yemek yapımında bir kerede en fazla ne kadar et kullanıyorsunuz? Bunu tespit edin. Ardından mevcut etleri birer pişirimlik parçalara ayırın. Et, 0-2 santigrat derecede 3-5 gün, buzlukta birkaç hafta, -18 derecede ise 3 ay saklanabilir.
NE ZAMAN TÜKETİLMELİ?
Yeni kesilmiş etler sert olur. Bu da pişirmeyi ve sindirimi zorlaştırır. Kurban eti kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. Etlerin buzdolabında en az 24 saat bekletilip uygun pişirme yöntemleri kullanılarak tüketilmesi mide ve bağırsak sağlığı için uygun olacaktır.
PİŞİRME YÖNTEMLERİ
Haşlama, buğulama veya ızgara şeklinde pişirildikten sonra tüketilmesi yararlı olacaktır. Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir. Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Etler ızgarada pişirilirken yaklaşık 2 cm kalınlıkta hazırlanmalıdır. Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık, 15 cm olmalıdır
ET VE HASTALIKLAR
Vücudun büyümesi, gelişmesi ve hastalıklara karşı direncinin sağlanabilmesi için proteine ihtiyaç vardır. Ancak et tüketirken dikkat edilmesi gereken noktalar da vardır. Mesela 150 gram yağsız ızgara et yaklaşık 250 kaloridir.
MİDEDE NE KADAR BEKLER?
Dana rostosu, çiğ veya pişmiş jambon, biftek, pişirilmiş beyaz et, pişirilmiş sığır eti, mide de üç veya dört saat kadar, kızarmış dana eti ve islenmiş etler, sığır eti ise dört-beş saat kadar midede bekleyebilir. Yani sindirimi zor bir gıdadır.
HASTALIKLAR NELER?
Kalp ve Damar Hastalıkları. Kolesterol-Yağ yüksekliği ve ilgili hastalıklar. Mide ve Bağırrsak Hastalıkları. Gut hastalığı, Hipertansiyon, Şeker Hastalığı ve Kabızlık. Birçok organ kanserine yatkınlığın artması.
ETLE GEÇEN HASTALIKLAR
En sık Bruselloz, Salmonelloz, Tüberküloz, Şarbon, Toksoplazmoz, Sarkosistoz ve Tenyoz gibi hastalıklar et yoluyla bulaşabilir.
GEBELER DİKKAT
İyi pişirilmemiş mikroplu etin (etin salam, sosis, sucuk, pastırma gibi çiğ halleri dâhil) yenmesiyle, hamilelerde düşük ve erken doğumlara neden olabilir.. Erken doğumda bebek etkilenirse körlük, sağırlık, kasılmalar ve zekâ geriliği görülebilir.