Açık devlet

Devlet sırrı tanımlaması yeniden yapılacak. Düzenleme ile birlikte 'sır' denilerek üstü örtülen pek çok olay gün yüzüne çıkacak. Susurluk gibi derin kazaların sırları da aydınlığa kavuşacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Aralık 2011 Güncelleme 28 Aralık 2011, 01:28
Açık devlet

İÇİNDEKİLER

Faili meçhul cinayetler, derin kazalar ve kayıplar, karanlık yılların kaydı olarak tarihe geçti. Bir dönem üzeri örtülen ve "devlet sırrı" denilen derin olaylar, yıllar sonra dile geldi. İşte devlet sırrı arkasına sığınılarak yapılan o icraatlar, artık sır olarak kalmayacak. Meclis'te önümüzdeki hafta görüşülecek yasayla, "Milli güvenliğe zarar verecek" konular dışındaki bilgi ve belgeler, devlet sırrı olmaktan çıkacak.

KURUL OLUŞTURULACAK
Devlet Sırrı Yasası'yla daha önce pek çok bürokratın ve kamu kurumunun "devlet sırrı" diyerek arkasına saklandığı kalkan ortadan kalkacak. Açıklanması, ülkenin çıkarlarına zarar verebilecek bilgiler, "gizli bilgi ve belge" olarak kabul edilecek. Dolayısıyla bu bilgi ve belgeler, "devlet sırrı" olarak gizlenemeyecek. Kurumlar ise bazı bilgileri "gizlilik" çemberine alabilecek. Ancak mahkeme bu "gerekçe"yi yeterli bulmazsa, kurum o belgeyi mahkemeye göndermek zorunda kalacak. Hangi bilginin "devlet sırrı" olduğuna ise, Başbakanlık müsteşarının başkanlığında, Adalet, Milli Savunma, İçişleri ve Dışişleri müsteşarlarının üye olduğu "Devlet Sırrı Kurulu" karar verecek. Kurumlar, kendileriyle ilgili hangi bilgi ve belgenin "devlet sırrı" olmasını istediklerini bu kurula bildirecek. Bu kurulun karar veremediği noktalarda, Başbakan'ın başkanlığında, Adalet, Savunma, İçişleri ve Dışişleri Bakanları'nın katıldığı "Devlet Sırrı Üst Kurulu" devreye girerek.

DAVALAR AÇILACAK...
Susurluk Komisyonu'nun tosladığı "devlet sırrı" duvarı da bu düzenlemeyle yıkılacak. Komisyonun dönemin Jandarma Genel Komutanı Teoman Koman'a soramadığı derin sorular, devlet sırrı kavramının yeniden yazılmasıyla sorulabilir hale gelecek. Susurluk kazasında öne çıkan isimlerden eski Bakan Mehmet Ağar'ın "devlet sırrı" diyerek açıklamadığı pek çok bilgi, yeniden sorgulanabilecek. Böylece geçmişte özellikle Susurluk davası gibi çok tartışılan, ancak bazı noktaları "devlet sırrı" denilerek karanlıkta bırakılan davalar, yeniden ele alınabilecek.

KOMİSYON SORAMADI
Dönemin Başbakanı Tansu Çiller tarafından duyurulduğu belirtilen "ölüm listesi" de, sır dolu konulardan biri. İddiaya göre listede, PKK'ya yardım ettiği öne sürülen yaklaşık 70 Kürt işadamının ismi vardı. Daha sonra bu listedeki bazı isimler ard arda öldürüldü. Ancak ölüm listesine ilişkin bilgiler, "devlet sırrı" denilerek üstü örtüldü. Susurluk Komisyonu, JİTEM'in hazırlayıp Milli Güvenlik Kurulu'nun onayladığı bu listeyi dönemin Jandarma Genel Komutanı Teoman Koman'a sormak istedi. Ancak Koman, komisyona bile gitmedi. Yeni düzenlemeyle birlikte ölüm listesinin sorgulanmasının da önü açılacak.

* Faili meçhuller soruşturması kapsamında tutuklanan eski Özel Harekatçı Ayhan Çarkın, şok iddialarda bulunmuştu. Faili meçhuller soruşturmasını yürüten savcılık, Çarkın'ın iddiaları üzerine 16 cinayeti takibe aldı. Savcılık, 70 kişilik ölüm listesinde yer aldığı öne sürülen Savaş Buldan, Behçet Cantürk, Hacı Koray, Adnan Yıldırım, Ömer Lütfü Topal gibi işadamlarının ölümünü de incelemeye başladı.

* Ölümlistesini bilen isimler arasında Mesut Yılmaz, Süleyman Demirel, Sönmez Köksal, İbrahim Şahin, Emin Aslan ve Hanefi Avcı'nın da bulunduğu öne sürülüyor.

* Çarkın, geçtiğimiz hafta MİT'çi Tarık Ümit'in öldürülüp gömüldüğü yeri gösterdi. Ancak söz konusu bölgede Ümit'e dair bir iz yoktu.


ŞERİFE GÜZEL