Kuruş hesabı

Denizli'de dokumacılar ile tüccar arasında zam anlaşmazlığı çıktı. Yıllardır işleyen 2 bin 500 tezgah, ilk kez kapandı! Sonunda patronlar dayanamadı, 1 kuruş zam yaptı! Tezgahlar açıldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Ağustos 2011 Güncelleme 10 Ağustos 2011, 02:29
Kuruş hesabı

İÇİNDEKİLER

1 Kuruş, tarih boyunca hiç bu kadar değerli olmamıştı. Denizli'nin Babadağ İlçesi'nde dokumacı ile tüccar arasında zam anlaşmazlığı çıktı! Dokumacılar zam istiyor, tüccar karşı çıkıyordu! İşte bu yüzden yıllardır hiç durmayan dokuma tezgahları durdu! 2 bin 500 tezgah bir anda sustu! Ancak işin en garip tarafı, istenen zam miktarıydı! Dokumacılar, parça başına sadece 2 kuruş zam istiyordu! Tüccarlar ise kendi aralarındaki rekabetten dolayı işçileri görmezden geliyor, zam yapmaya yanaşmıyordu! Fakat sonunda kazanan elbetteki dokumacılar oldu.

ODA BAŞKANI ARABULUCU OLDU
Denizli Dokumacılar Odası Başkanı Cemal Tuna, oda olarak dokumacı ile tüccara aracılık yaptıklarını ve anlaşmazlıkları giderdiklerini açıkladı. Tuna, "Tüccar, sonunda razı geldi. 1 kuruş zam yaptı! Meseleyi şimdilik tatlıya bağladık. Anlaşmaya göre atkı başına 11 kuruştan dokunan pamuklu bez 12 kuruşa, 12 kuruştan dokunan polyester ise 13 kuruşa yükseldi'' dedi.

TEKRAR MASAYA OTURULACAK
Ancak Cemal Tuna, Babadağ'daki dokumacıların 1 kuruşluk zammı yeterli görmediklerini, bu nedenle tüccarla, Ramazan Bayramı sonrasında tekrar masaya oturulacağını bildirdi. Tuna, işçilerin yeniden tezgahları başından kalkmayı düşündüğünü de söyledi. Dokumacıların isteyeceği zam miktarı da elbette belli: Yeniden parça başına 1 kuruş zam!

HALKTAN TALEP ÇOK FAZLA
Babadağ'da dokumacılık, 1965'ten sonra el tezgahlarından yarı otomatiğe, 1985'ten sonra da tam otomatik tezgahlara geçti. İlçede dokunan ham pike, kanaviçe, havlu, çarşaf ve çocuk bezi, yurt genelinde büyük talep görüyor.