TIR kumpasçıları Merkez'de ifade verdi

MİT TIR'larına yapılan baskınla ilgili gözaltına alınan 27 muvazzaf askerin ifadelerini ilk kez savcı İstanbul Merkez Komutanlığı'nda aldı. Normal uygulamada askerler ifade için adliyeye getiriliyordu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Nisan 2015 Güncelleme 08 Nisan 2015, 02:00
TIR kumpasçıları Merkez’de ifade verdi

İÇİNDEKİLER

17-25 Aralık 2013 darbe girişimlerinin ardından 1 ve 19 Ocak 2014'te Hatay ve Adana'da Suriye'deki Türkmenlere yardım götüren MİT TIR'larına operasyon yapan Paralel Yapı'ya yönelik son operasyonda bir ilk yaşandı. Kamuoyunda "Selam Tevhid" olarak bilinen sözde "Kudüs Ordusu Terör Örgütü" adlı soruşturmada usulsüzlük yapıldığı iddialarına karşı Ankara, Adana, Kayseri Hatay, Mersin ve Diyarbakır'da pazar günü yapılan operasyonlarda haklarında gözaltı kararı verilen 2'si yarbay, 2'si binbaşı toplam 34 muvazzaf askerden 27'si gözaltına alınarak Balmumcu'daki İstanbul Merkez Komutanlığı'na getirilmişti. Savcılık sorguları için İstanbul Adalet Sarayı'na sevk edilmesi beklenen şüpheliler, önceki uygulamanın aksine adliyeye çıkarılmadı. Soruşturmayı yürüten başsavcıvekili İrfan Fidan ve iki savcı ifadeleri Merkez Komutanlığı'nda aldı.

İKİ KİŞİ SERBEST BIRAKILDI
Fidan, sorguların ardından tutuklanmasını veya adli kontrole tabi tutulmasını istediği şüphelileri nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edecek. Diğerleri ise komutanlıktan serbest bırakılacak. Dün, uzman çavuşlar Soner Yıldırım ve Hasan Ülker serbest kaldı. Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nun yürüttüğü soruşturmada, MİT TIR'larına yapılan baskınların Paralel Yapı'nın darbe girişimi olduğu belirtiliyor. Paralel örgütün bu baskınları sözde Selam Tevhid soruşturması kapsamında yaptığı, MİT'i El Kaide'ye silah yardımında bulunan, Türkiye'yi de terörü destekleyen ülke gibi göstermeye çalıştığı belirtiliyor. Şüpheliler "hükümete darbe teşebbüsü" ve "terör örgütüne üye olmak" ile suçlanıyor. Aynı soruşturma kapsamında daha önce yapılan iki farklı operasyonda, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de aralarında bulunduğu 96 polis gözaltına alınmıştı. Bu arada, TÜBİTAK'ta paralel yapıya mensup kişilerin sahte diplomalarla işe alınmasıyla ilgili soruşturmada, TÜBİTAK eski Başkan Yardımcısı Hasan Palaz'ın savcıya ifade vereceği öğrenildi.

Fatih ULAŞ/SABAH