Hortum paralarıyla Miami'de AVM açtı

Mersin'de gündeme bomba gibi düşen yolsuzluk operasyonunda sorgulama derinleştiriliyor. Macit Özcan ile en yakın adamları olan Cengiz Akray ve Erol Algören hala yakalanamadı.

Giriş Tarihi 27 Mart 2015, 00:00 Güncelleme 27 Mart 2015, 17:18
Hortum paralarıyla Miami’de AVM açtı

İÇİNDEKİLER

Mersin Büyükşehir Belediyesi'nde CHP'li Macit Özcan'ın başkan olduğu 2011-2014 yıllarına rastlayan dönemde yapılan asfalt ve alt yapı ihalelerine fesat karıştığı, suç delillerinin saklandığı, rüşvet çarkının oluşturulduğu ve zimmet suçu işlendiği iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 36 kişi sağlık kontrolünden geçirildi. Emniyete götürülerek sorgulamasına devam edilen zanlıların bugün adliyeye çıkarılması bekleniyor. Bu arada hakkında yakalama emri bulunan Macit Özcan ile operasyonun sacayakları olduğu öne sürülen müteahhitler Cengiz Akray ile Erol Algören'in arandığı bildirildi.

POLİS DÜĞMEYE BASTI

Mersin Emniyeti Organize Suçlar Şubesi, Büyükşehir Belediyesi'nde 2011- 2014 yılları arasında yapılan ihalelere fesat karıştırıldığı, rüşvet çarkının döndüğü yolundaki ihbarlar üzerine çalışma başlattı. Son derece gizli yürütülen çalışma kapsamında özel ekipler oluşturuldu. Çevre illerin emniyeti ile yapılan özel görüşmeler sonucu en küçük bir sızıntının olmamasına dikkat edildi. Organize Suçlarla Mücadele ekipleri, 2 yıl boyunca Macit Özcan ve ekibini adım adım takip etti. İhalelerin hepsi mercek altına alındı, teknik ve fiziki takip sonucu Macit Özcan ve A takımının tüm hareketleri an be an izlendi. Ve polis operasyon için düğmeye bastı. Mersin, Adana, Ankara ve İstanbul'da eş zamanlı operasyon yapan polis, aralarında Macit Özcan'ın oğlu İlker Özcan, kardeşleri Sacit ve Tacit Özcan, Fen İşleri Daire Başkanı Abbas Sayılır, Metin Akray, Ertan Akray, bazı belediye çalışanları ile müteahhitlerden oluşan 48 kişiyi gözaltına aldı. Bu kişilerden 12'si serbest bırakıldı. Kalan 36 kişi sağlık kontrolünden geçirildikten sonra emniyete götürülerek sorgulandı. Operasyonu yürüten Mersin Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Organize Suçlar Şubesi ekipleri, yolsuzluk suçlamalarının sacayağı olan Belediye Başkanı Macit Özcan ile müteahhitler Cengiz Akray, Erol Algören'i adreslerinde bulamadı. Mersin'de bilinen adreslere yapılan baskınlarda bulunamayan CHP'li Macit Özcan hakkında yakalama kararı çıkarıldı. ABD'nin Miami şehrine kaçtığı iddia edilen Macit Özcan'ın ihale yolsuzluğundan elde ettiği paralarla burada bir AVM yaptırdığı öğrenilen bilgiler arasında. Öte yandan operasyonun önemli isimleri olan müteahhit Cengiz Akray ile Erol Algören'in de yurt dışına kaçtığı iddia edildi. Yetkililer, gözaltındaki zanlıların bugün adliyeye çıkarılmasının beklendiğini belirtti. Bu arada operasyonun kapsamının daha da genişleyeceği ve yeni gözaltıların olabileceği öne sürüldü.

DENETMENLERE KADIN AYARLANDI

Polis, yolsuzluk ihalelerinde elde edilen paraların Adana'da dövize çevrildiği, çantalara doldurulan milyonlarca doların karayoluyla İstanbul'a götürüldüğünü resimlerle belgeledi. Polis kayıtlarında içi para dolu çantaların XRay cihazından geçirilirken görüntülerinin de olduğu iddia edildi. Bu arada o dönemlerde yapılan ihaleleri denetlemekle görevli Sayıştay denetçilerine de rüşvet verip kadın ayarladıkları iddia edildi. Bu ilişkilerin, ses kayıtları ve kamera görüntüleriyle delillendirildiği belirtiliyor.

SUÇLULAR CEZASINI ÇEKER
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, "Eğer bu olayda suç işleyenler varsa bunlar mutlaka cezasını çekmeli" dedi. Yönetici olan bir insanın bilerek hata yapmaması, bilmeden yapmamak için de kılı kırk yarması gerektiğinin altını çizen Başkan Kocamaz, "Bu operasyonda devlet bizden ne istediyse verdik, eğer istenirse vermeye devam ederiz. Suç ve suçlu varsa bu mutlaka ortaya çıkmalı" diye konuştu.