8 milyon aboneye özel elektrik

Elektrik dağıtımının yüzde 30'unu oluşturan 8 milyon aboneli 4 büyük şirketin özelleştirme süreci başladı İstanbul Avrupa Yakası da özeleştirme kapsamına girdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Mart 2010 Güncelleme 19 Mart 2010, 02:13
8 milyon aboneye özel elektrik

İÇİNDEKİLER

Elektrik özelleştirmelerine hız verildi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), 4 elektrik dağıtım bölgesinde daha ihaleye çıktı. Boğaziçi, Dicle, Gediz ve Trakya elektrik şirketlerinin özelleştirilmesiyle ilgilenen yatırımcılar için, ön yeterlilik başvurusu 4 Mayıs 2010 tarihinde sona erecek. Son teklif tarihi ise 22 Temmuz 2010 olarak belirlendi. Aralarında İstanbul Avrupa Yakası'nın da bulunduğu 4 elektrik dağıtım bölgesinin özelleştirilmesi "blok satış yöntemi" ile gerçekleştirilecek. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Elektrik dağıtım piyasasının yüzde 30'unu oluşturan toplam 8 milyon aboneye hizmet veren Boğaziçi, Gediz, Trakya ve Dicle elektrik dağıtımı ihalesi sürecini bugün (dün) başlatıyoruz" dedi. 2010 yılında enerji özelleştirmelerinin bütün hızıyla devam edeceğini belirten Şimşek, "Daha sonra bir grup kalıyor, bunun da yine bu yılın ortalarına doğru ihale sürecini başlatıp, bitireceğiz. Dağıtım şirketlerinin tamamını özelleştirmiş olacağız" dedi. Elektrik enerjisinde yapılan özelleştirmelerden birçok fayda beklediklerini belirten Şimşek, bir yandan maliyetlerin düşürülerek, tüketicilere yansıtılmasını ümit ettiklerini ve kayıp kaçak oranlarının azaltılmasını hedeflediklerini söyledi.

HEDEF 5 MİLYAR LİRA YATIRIM
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, "Enerji sektöründe 2009'da 3.5 milyar liralık özel sektör yatırımı tamamlandı, bu yıl rakamın 5 milyar liraya ulaşmasını bekliyoruz" dedi. Elektrik dağıtım şirketlerinin piyasa koşullarında alım yapacakları elektrik miktarını artırmayı hedeflediklerini anlatan Köktaş, "Finansörler, yatırımcılar ve kamu kesimiyle enerji sektörünün proje finansmanı ihtiyacının nasıl karşılanacağına dair önümüzdeki ay bir araya geleceğiz" diye konuştu.

BAŞKENT İHALESİ BU YIL TAMAM
Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, Başkent Doğal Gaz'ın blok satış yoluyla yapılacak özelleştirmesine ilişkin ihale süresinin bu yıl tamamlanacağını bildirdi. Aksu, 1.2 milyon abone sayısı ile Türkiye'nin ikinci büyük doğalgaz dağıtım şirketi olan Başkent Doğal Gaz'ın özelleştirme çalışmalarının 2 Temmuz 2009 tarihinden bu yana sürdüğünü söyledi. "Çok kısa zamanda ihaleye çıkabilecek durumdayız" diyen Aksu, ihalenin blok hisse satışı yoluyla yapılacağını kaydetti.

8 MİLYON ABONEYE ÖZEL ELEKTRİK

FAİZLER DÜŞTÜ KONUT ALIM GÜCÜ ARTTI

VİZE DERDİ BİTMİYOR

TOKİ EV SAHİPLERİNE YÜZDE 20 İNDİRİM