TSK'da terfi krizi

Tutuklu generaller nedeniyle TSK'da kadro sıkıntısı ortaya çıktı. En büyük sorun, istifa ile sarsılan Deniz Kuvvetleri'nde başladı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Ocak 2013 Güncelleme 27 Ocak 2013, 02:00
TSK’da terfi krizi

İÇİNDEKİLER

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "Terörle mücadele bölgelerine gönderecek komutan kalmadı" sözleri, tutuklu generaller nedeniyle Silahlı Kuvvetler'deki kadro sıkıntısını bir kez daha ortaya koydu. Başta "Balyoz", "Ergenekon" ve "Askeri Casusluk" olmak üzere çeşitli davalar nedeniyle TSK'nın general/amiral kadrosunun yüzde 10'u tutuklu...

33 GENERAL HAPİSTE
Açığa alınan 3 isimle birlikte toplam 33 general Hasdal Cezaevi'nde tutuluyor. Bu durumun da terfi ve atamalarda tıkanıklıklara yol açacağı öngörülüyor. Bu sıkıntıdan en çok, Deniz Kuvvetleri etkileniyor. Çünkü Deniz Kuvvetleri'ndeki kadro boşluğu Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner'in istifasıyla daha da büyüdü.

İKİ SEÇENEK VAR
Bu yıl Ağustos'da emekliye ayrılacak Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel'in yerine atanacak komutan kalmadı. Bu durumda terfilerin görüşüldüğü Yüksek Askeri Şura'da, iki seçenek üzerinde durulacağı belirtiliyor. Bunlardan biri, Bilgel'in görev süresinin 1 yıl uzatılması, diğeri ise bir koramiralin terfi ettirilerek doğrudan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması...
Bu durumda Donanma Komutanlığı koramiral seviyesinde yürütülecek.

2013 ŞURA'SINA GİRECEK TUTUKLU KOMUTANLAR:

KARA KUVVETLERİ
Tümgeneral Nurettin Işık (Balyoz) Tuğgenenal İsmail Hakkı Önder (28 Şubat) Tuğgeneral Metin Keşap (28 Şubat) Tuğgeneral Mehmet Faruk Alpaydın (28 Şubat) Tuğgeneral Hakan Akkoç (Balyoz) Tuğgeneral Suat Dönmez (Balyoz)

HAVA KUVVETLERİ Korgeneral Rıdvan Ulugüler (Balyoz) Tümgeneral Atilla Özler (Balyoz) Tümgeneral İsmail Taş (Balyoz) Tümgeneral Yalçın Ergül (Balyoz) Tuğgeneral Mustafa Erhan Pamuk (Balyoz)

DENİZ KUVVETLERİ
Koramiral Abdullah Can Erenoğlu (Balyoz)

31 GENERAL BEKLEMEDE
TSK'da önümüzdeki 3 yıl içinde terfi bekleyen toplam 31 tutuklu general bulunuyor. 2013 yılında toplam 16, 2014'de 11, 2015 yılında da 1 general terfi sırasına girecek. 3 general ise haklarında açılan dava nedeniyle açıkta tutuluyor. TSK'nın 2 orgenerali, YAŞ üyeleri Org. Nusret Taşdeler ile Org. Bilgin Balanlı da Ergenekon ve Balyoz davaları nedeniyle Hasdal'da tutuklu bulunuyor. Mahkemenin haklarında vereceği kararı bekliyor.

* Deniz Kuvetleri'nde toplam 12 amiral tutuklu bulunuyor. Bu amirallerden 5'i, bu yıl terfi sırasına girecek. Öte yandan Kara Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 10'ar general, cezaevinde yatıyor. Jandarmaz Komutanlığı'ndan ise 1 general hapiste tutuluyor.



CEYDA KARAASLAN