Tutuklama Koz'u

Yalçın'daki 'Koz' dosyası, gözleri Kozinoğlu'na çevirdi. Yurt dışından gelen gizemli MİT'çi, Ergenekon savcısına ifade verdi. Mahkemeye sevk edilen Kozinoğlu tutuklandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Mart 2011 Güncelleme 11 Mart 2011, 09:39
Tutuklama Koz’u

İÇİNDEKİLER

Türkiye' nin en derin soruşturması olan Ergenekon, "en gizemli şüpheliyi" ağırladı. Hakkında gözaltı kararı bulunan ancak görev icabı Afganistan'da bulunduğu için ifadesi alınamayan MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu, Türkiye'ye döndü ve tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

CEZA ALAN İLK YÖNETİCİ
Türkiye, Kozinoğlu'nu, "çete-mafya" ilişkisi ile tanıdı. Çete lideri Alaaddin Çakıcı ile ilgili Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya ile görüşen Kozinoğlu, MİT tarihinde "çeteye yardım ve yataklıktan" ceza alan ilk yönetici olarak kayıtlara geçti. Eski bir fotoğrafı ile hafızalara kazınan Kozinoğlu'nun adı, 14 Şubat'ta, Odatv imtiyaz sahibi Soner Yalçın'ın tutuklanmasıyla yine gün yüzüne çıktı. Yalçın'ın bilgisayarındaki "Koz" isimli bir dosyada, MİT'e ait bilgi ve belgeler bulundu. 2 Mart'ta ise MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal'ı ziyaret etti ve Yalçın-Kozinoğlu ilişkisini anlatan bir dosya sundu. Geçtiğimiz hafta ise Ergenekon'un "medya ayağına" yönelik operasyon düzenlendi. Gözaltına alınacak isimler arasında Kaşif Kozinoğlu da vardı. Ancak evinde arama yapılan gizemli MİT'çi, görev için Afganistan'da idi. 17 gündür yurt dışında olan Kaşif Kozinoğlu, önceki gün 18:00'de THY'ye ait kargo uçağıyla Ankara Esenboğa Havalimanı'na indi. Gizemli MİT'çi, dün ise 11.50'de, bir MİT görevlisi tarafından İstanbul Adliyesi'ne getirildi.

4 SAAT İFADE VERDİ...
"İlk fotoğrafı adliyede çekilen" Kozinoğlu, gazetecileri görünce adliyenin hakim ve savcıların kullandığı ön kapısından içeri girdi. Özel yetkili savcı Zekeriye Öz'e 4 saat ifade verdi. Daha sonra da tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Kozinoğlu, nöbetçi İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

ORTA ASYA SORUMLUSU
Kaşif Kozinoğlu, adliyeye bir MİT görevlisi tarafından getirildi. Kozinoğlu'nun "MİT'in Orta Asya Bölüm Başkanı" olarak görev yaptığı iddia edildi.

MİT'İN YEŞİL'İ
Özel Harp Dairesi'nden binbaşı olarak emekli olan 'bordo bereli' Kozinoğlu, sözleşmeli olarak MİT'te çalışmaya başladı. "MİT'in Yeşil'i" olarak nitelendirilen Kozinoğlu'nun MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun tarafından korunduğu iddia edildi. "Buz dağının arkasındaki isim" olarak değerlendirilen Kaşif Kozinoğlu ile birlikte, Türkiye'de son 20 yılda yaşananların yeniden gündeme geleceği, eski
defterlerin açılacağı belirtiliyor.

27 YILLA YARGILANACAK
Kozinoğlu, Ergenekon örgütüne yardım etmek ve devletin güvenliğine, iç ve dış siyasal yararlarına ilişkin belgeleri amacı dışında kullanmak suçundan 15 yıldan 27 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.




Veli SARIBOĞA