B 12 VİTAMİNİ:
Kalp-damar sağlığının korunması, kan hücrelerinin yapımı, zihinsel fonksiyonların sürdürülmesi, karaciğer hastalıklarından korunma ve sinir sistemi fonksiyonlarının sürdürülmesinde önemlidir. Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, balık, yumurta B12 vitamininin yer aldığı besinlerdir.
KALSİYUM VE FOSFOR:
Kemik ve diş sağlığının korunması, kemik erimesinin önlenmesi, kasların güçlenmesi, sinir sisteminin çalışması için önemlidir. Süt ürünleri, badem, fındık, soya fasulyesi, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, tarhana, pekmez, tahin, kılçığı ile yenilebilen balıklar, kalsiyum zenginidir
OMEGA-3 YAĞ ASİTLERİ:
Kalp-damar sağlığının korunmasında, obeziteden ve eklem iltihaplanmalarından korunmada önemlidir. Bulunduğu kaynaklar arasında, balık, keten tohumu yağı, yeşil yapraklı sebzeler geliyor.
ÇİNKO:
Bağışıklık sisteminin güçlenmesi, hastalıklara karşı direnç geliştirilmesi, unutkanlık ve bunamadan korunmada önemlidir. Yağsız kırmızı et, karaciğer, süt, peynir, yumurta, deniz ürünleri, fındık, ceviz, muz, tam tahıllar, kuru baklagiller çinko deposudur.
D VİTAMİNİ:
Eksikliğinde birçok eklem problemlerini de beraberinde getirir. Bunun için güneşlenin, balık, yumurta, sıvı yağlar, yeşil sebzeler tüketin.
İLERİ YA ŞTA BUNLARA DİKAT !
Sindirim güçlüklerini önlemek için öğün sayısını artırın, öğünlerde yenen miktarı ise azaltın.
Böbrek yükünü azaltmak için bol su için, tuz kullanımını kısıtlayın.
Alkol, kemik oluşum hücrelerini harap edip, kalsiyum emilimini bozduğu için tüketilmemeli.
Doğru pişirme yöntemleri öğrenilmeli ve uygulanmalıdır. K vitamininden zengin (lahanalar, marul, kıvırcık, turp, şalgam vb) gıdalar ile beslenmede çeşitlilik sağlanmalıdır. t
Fiziksel aktivite kemik kaybını önlediğinden dolayı, düzenli olarak aktivitede bulunulmalıdır.
İdeal vücut ağırlığı korunmalıdır.
Zayıflık ve şişmanlıktan kaçının.
Aşırı çay, kahve, gazlı içecek ve baharattan uzak durun.