Kara haber

Türkiye dün Tunceli’den gelen haberle sarsıldı. YSK Ovacık ilçe başkanı hakim ile 1 astsubay ve 10 polisi taşıyan Sikorsky tipi helikopter 3 bin 200 rakımlı dağa çakıldı. Kurtarma ekipleri zorlu coğrafyada enkaza ulaştı. Ancak olay yerine vardığında 12 şehidin cansız bedeniyle karşılaştı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Nisan 2017 Güncelleme 19 Nisan 2017, 02:02
Kara haber

İÇİNDEKİLER

Helikopter kazası, yüreğimizi dağladı. Tunceli Ovacık İlçe Seçim Kurulu, 16 Nisan'daki seçim sonuçlarını Tunceli İl Seçim Kurulu'na götürmek için Diyarbakır Emniyeti'yle irtibat sağladı. Bunun üzerine Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nde görevli Sikorsky S-70 Blackhawk tipi helikopter, dün saat 11.00 sıralarında Diyarbakır'dan havalandı. Helikopter 3 mürettebatıyla ilk olarak Tunceli il merkezine iniş yaptı. Buradan Ovacık İlçe Seçim Kurulu hakimi Onur Alan'ı alan helikopter daha sonra Nazimiye İlçesi'ne ulaştı.

10 DAKİKA SONRA KAYBOLDU
Buradan komiserlik sınavına girecek polisleri alan helikopter, yine aynı sınava girecek polisleri almak üzere Pülümür'e iniş yaptı. Helikopter, polisleri alıp 11.40'ta Pülümür'den ayrıldı. Yine Tunceli'ye gitmek üzere havalanan helikopter kalkıştan 10 dakika sonra radardan kaybolup sırra kadem bastı. Helikopterin, karla karışık yağmur ve yoğun sisin olduğu Pülümür İlçesi'ne bağlı Kocatepe Köyü kırsalındaki 3 bin 200 rakımlı Buyer Dağı yakınlarında düştüğü saptandı. Olayın hemen ardından, Diyarbakır'dan bir askeri ekip ve 10 kişilik AFAD ekibi, arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere helikopterle Tunceli'ye ulaştı. Helikopterin bulunduğu bölgeye giden yol, kar nedeniyle kapalı olduğu için iş makineleri yol açma çalışması başlattı. Ayrıca Havadan İhbar Kontrol (HİK) olarak adlandırılan E-7T Barış Kartalı uçağı da Tunceli'de helikopterden gelecek sinyali tespit etmek için uçuş yaptı. Ancak olay yerine giden ekipler; hakim Onur Alan, polis memurları Ekrem Dereli, Sadettin Demir, Candaş Kaplan, Mesut Özdemir, Ahmet Cihan Kilci, Hasan Yıldırım, Azam Gündede, komiser pilot Abdullah Ortanca, polis memuru teknisyen Murat Ködük, sözleşmeli pilot Dilaver Karsavuranoğlu'nun cansız bedeniyle karşılaştı.



1-2 SORTİ YAPTI
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kaza sonrasında bir açıklama yaptı: "Helikopter yere çarpıp ters dönmüş. Kaza olumsuz hava şartları nedeniyle meydana gelmiş. Herhangi bir dış etken söz konusu değil." Öte yandan Pülümür Belediye Başkanı Müslüm Tosun "Köylüler, helikopterin 1-2 sorti yaptığını, inişe yeltendiğini ardından da gözden kaybolduğunu söyledi" dedi.

112'Yİ ARADILAR İDDİASI
Düşen Sikorsky helikopterin enkazına ulaşmak için havadan ve karadan arama kurtarma çalışması sürerken, helikopter personelinin 'acil kodla' 112'yi arayarak, yaralılar olduğunu bildirdikleri öne sürüldü. Ancak konuyla ilgili açıklama yapan Tunceli İl Sağlık Müdürü Sercan Özaydın, 112 komuta merkezine herhangi bir çağrı gelmediğini belirtti. "Bölge itibarıyla 112 çağrısının komşu illerimize de düşmüş olma ihtimali var. Bingöl, Erzincan ve Erzurum ile müşterek değerlendirdik, 112 komuta merkezine olay yerinden düşen bir çağrı yok. Olay yerine dair hiçbir çağrı almadık" dedi. Bingöl Valiliği yetkilileri ise 112'ye açılan telefonun helikopter mürettebatı veya yolculardan değil, bölgedeki bir karakoldan geldiğini söyledi.




Ercan TOPAÇ