Dünya seyretti biz kurtardık

Halep’te yaşanan insanlık dramına bütün dünya seyirci kalırken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın öncülüğünde Türkiye, can pazarından kurtuluşu sağlayacak ‘insanlık koridoru’nu açtı. 12 saatte 5 bin Suriyeli kurtarıldı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Aralık 2016 Güncelleme 16 Aralık 2016, 02:18
Dünya seyretti biz kurtardık

İÇİNDEKİLER

Babası Hafız Esed'den daha canavar olduğunu dünyaya haykıran Beşar Esed'in kadın-çocuk demeden adeta soykırım uyguladığı Halepliler bir cehennemin içine sıkışıp kaldı. Halep'ten yükselen yardım çığlıkları başta Birleşmiş Milletler olmak üzere duyulmadı. ABD ve Avrupa Birliği de 3 maymunu 'Görmedim, duymadım, bilmiyorum' oynadı. Ancak Türkiye, 'soykırım'a karşı sessiz kalmadı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ateşkes sağlanıp sivillerin Halep'ten çıkartılması için büyük bir gayret sarf etti.

20 OTOBÜS 10 AMBULANS
Rusya Devlet Bakanı Putin ile yaptığı görüşmeler sonrasında ateşkes ve insanlık koridoru açılması gündeme geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, İranlı mevkidaşı Cevat Zarif ile 4 kez telefonla görüştü. Koridorun açılmasındaki sıkıntılar giderilmeye çalışıldı. Ve dün start verildi. Sivillerin Türkiye'ye doğru yola çıktığı haberi geldi. Ancak sivilleri tahliye etmesi beklenen 20 otobüs ve 10 ambulans, İran ve Esed rejimi destekli keskin nişancıların saldırısına uğradı. Türk Kızılayı saldırıda dört kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Saldırı nedeniyle geri dönen konvoy, öğle saatlerinde bir kez daha yola çıktı. Halep'teki tahliye işlemleri sürerken, İdlib kentinde de muhaliflerin kuşatması altındaki Şii köylerindeki yaralıların tahliyesi için araçlar hareket etti.


Birleşmiş Milletler, Halep'ten üzerine yapışan katliam kanlarını temizlememekte hala ısrarlı.

İDLİB'TE KAMP KURULUYOR
Dün akşam saatlerinde de Türkiye sınırına 5 bin Suriyeli ulaşmayı başardı. Birkaç gün içinde en az 80 bin Suriyeli'nin, Türkiye'nin kontrolündeki İdlib'te kurulacak kamplara yerleştirileceği açıklandı. İdlib'te Kızılay tarafından incelemeler yapıldığı, hızlı bir şekilde çadır, giysi, battaniye, gıda ve sağlık hizmeti götürülmesi için son hazırlıkların da tamamlandığı bildirildi. Kızılay, İdlib'te bir de sahra hastanesi kurdu. Bir kısım Suriyelinin ise kuzeye doğru hareket etmesi halinde Cerablus'un altında bulunan ve ÖSO denetimindeki bölgede tutulmasına dönük de hazırlık olduğu kaydedildi.

KARDEŞLERİMİZİ BEKLİYORUZ
Cumhurbaşkanlığı
Sözcüsü İbrahim Kalın, Halep'te sivillerin tahliyesine ilişkin açıklamalar yaptı. Kalın, "İdlib ve Türkiye tarafında tüm tedbirleri aldık. Kardeşlerimizi bekliyoruz. Doğu Halep'ten tahliyeler başlıyor" ifadelerini kullandı.



HALEP'İ KONUŞTULAR
Avrupa Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanları, yıl sonu zirvesi için Brüksel'de toplandı. Gündemde AB-Türkiye sığınmacı mutabakatının uygulanması, Halep'teki katliamlar, AB-Ukrayna Ortaklık Anlaşması, Rusya, Suriye ve Brexit konuları vardı. Halep'te yaşanan vahşete rağmen, Almanya Başbakanı Merkel, Yunanistan Başbakanı Çipras ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz'un dakikalarca kahkahalar atması sosyal medyayı salladı. Bu fotoğraf, insanlığını kaybeden Avrupa Birliği'nin dışa vurumu olarak yorumlandı.