Karargah

Türk askeri 100 zırhlı araç ve 572 askerle sınır ötesine geçti. Eş zamanlı operasyonla Eşme Köyü'nde güvenli bir alan hazırlandı, tehdit altındaki Süleyman Şah Türbesi ve içindeki 38 asker ise başarılı bir şekilde tahliye edildi. 9 saatlik operasyon boyunca Başbakan Ahmet Davutoğlu ve komutanlar, Genelkurmay Karargahı'nda her adımı saniye saniye takip etti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Şubat 2015 Güncelleme 23 Şubat 2015, 01:43
Karargah

İÇİNDEKİLER

Son aylarda Süleymah Şah Türbise ve Saygı Karakolu'nda görev yapan 38 askere yönelik ciddi tehdit oluştuğu, IŞİD'in türbeyi hedef alabileceği yönünde bilgiler gelince, hükümet askere harekat için direktif verdi. Genelkurmay Karargahı'nda günlerce süren hazırlıklarda, operasyon en ince detayına kadar masaya yatırıldı. Hükümetle yapılan istişareler sonunda da Süleyman Şah'ın kabrinin Türkiye sınırına yakın bir noktaya getirilmesi kararlaştırıldı.

20 GÜNLÜK HAZIRLIK

Son 20 gündür yapılan sınır ötesi incelemelerde de, Süleyman Şah'ın kabrinin Türkiye sınırına yakın bir noktada bulunan Eşme Köyü'ne nakledilebileceği tespit edildi. Hükümet yetkililerine de, köyün çatışmalardan uzak bir yer olduğu, Türkmen ve Kürtler'den oluştuğu belirtildi. Özgür Suriye Ordusu, IŞİD ve YPG gruplarının bulunmadığı da belirlenince, Eşme Köyü'ne nakil yapılabileceği kararlaştırıldı. 3 gün önce, Özel Kuvvetler'e mensup askerler gizlice Suriye'ye sızdı. Sivil giyimli askerler, sadece ellerindeki silahlarla ve teçhizatla çatışmaya girebilecek şekilde hazırlık yaptı. Mürşitpınar tarafından gizlice sınır ötesine geçen özel kuvvetler, zırhlı birliklerin geçeceği güzergahı Süleyman Şah Türbesi'ne kadar kontrol etti. Yolda herhangi bir mayınlama ya da çatışma riski olup olmadığı gözetildi.

SABAH 06.05'TE BİTTİ

Özel Kuvvetler'e, güzergahı tıkayabilecek herhangi bir terör grubunu da imha etme emri verildi. Özel Kuvvetler'in güzergahın temiz olduğunu bildirmesi üzerine, planlandığı gibi Cumartesi gecesi 21.00'da Türk askeri Suriye sınırını geçerek operasyona başladı. 9 saat süren operasyon, sabah 06.05'te sona erdi. Operasyon sırasında Genelkurmay Karargahı'nda ise büyük hareketlilik vardı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, operasyonun sevk ve idaresini gece boyunca takip etti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar ve Milli Savunma Bakanı İsmet Özel'in de aralarında bulunduğu karelerde Davutoğlu'nun operasyonu bizzat izlediği görüldü.

OPERASYONUN KODLARI

GECE MANEVRA KABİLİYETİ TEST EDİLDİ: 9 saat süren operasyonda TSK'nın gece görüş kabiliyetiyle operasyon yeteneğini ortaya koymuş oldu. Ayrıca istihbarat birimleri ve kara-hava unsurlarının etkili koordinasyonu ile sonuç alma başarısı test edildi. Tüm bu başarılı operasyonun sonunda da karakolda görev yapan 38 bordo bereli, emniyetli şekilde Türkiye'ye getirildi.

ULUSLARARASI HUKUKA UYULDU: Karakolun üçüncü kez taşınması kararı da bir nota ile Suriye tarafına bildirildi. Karakolun taşınması gibi uluslar arası hukuktan doğan haklarla, Suriye topraklarında harekat yapılacağı Suriye tarafına hatırlatıldı. Böylece Esad yönetiminin, Türkiye'nin Suriye topraklarında yaptığı operasyonun hukuk dışı olduğuna dair ortaya atabileceği iddiaların da önüne geçildi.

BİR BAYRAK İNMEDEN DİĞERİ ASILDI: Eş zamanlı gerçekleştirilen iki ayrı operasyonla, önce Eşme Köyü tarafında belirlenen alana Türk bayrağı dikildi. Oradaki Türk bayrağı dikilmeden Süleyman Şah'taki bayrak indirilmedi. Böylece sembolik olarak da olsa Türkiye'nin Suriye topraklarında dalgalanan Türk bayrağı, bir anlık da olsa indirilmemiş oldu.

BORDO BERELİLER KUR'AN OKUDU: Süleyman Şah'ın kabrinin taşınmasına da özen gösterildi. Süleyman Şah'ın naaşının bulunduğu sanduka açılırken, Bordo Bereli askerler imamlık yaptı. Kur'an-ı Kerim okuyan bazı askerler, Türk bayrağına sarılan Süleyman Şah'ın naaşını kullandığı eşyalarıyla birlikte Türkiye'ye getirdi.

ESKİSİ HEMEN İMHA EDİLDİ

Süleyman
Şah'ın naaşının alınması sonrası türbe ile karakol binası, IŞİD'in orayı ele geçirmiş gibi görüntüler vermesini önlemek için patlatılarak imha edildi. Böylelikle Süleyman Şah Türbesi 1939'da Ca'ber Kalesi içinde yer değişikliği yaşarken, 1975'te Karakozak'taki yerine taşınmıştı. Türbe şimdi sınıra 200 metre yakındaki Eşme'ye taşınacak.

YENİSİ HAZIRLANIYOR

Suriye
Eşmesi Köyü'nün yakınlarında yapılacak olan yeni türbe alanına bayrak dikiminden sonra 20-40 arasında silahlı asker, yeni türbenin olduğu bölgeyi koruması için orada bırakıldı. Karakol alanının çitlerle çevrilmesi, alt yapısının kurulması ve güvenliğinin daha da artırılması için çalışmalar sürüyor. Süleyman Şah'ın defin işlemi gerçekleştikten sonra da güvenlik durumuna göre 40-50 kadar bordo berelinin karakolda görev yapması planlanıyor. Kaynaklar, Birecik'e getirildiği idida edilen naaş ile emanetlerin çok kısa süre içinde Eşme Köyü yakınlarındaki yeni türbeye defnedileceğini, defin esnasında da dini tören yapılacağını belirtiyor.

TÜRBE GİTTİ ÇATIŞMA ARTTI

Şah Fırat operasyonu le boşaltılan Süleyman Şah Türbesi'nin 600 metre yakınında YPG ile IŞİD arasında şiddetli çatışmalar başladı. Çatışmalar; 'istismara sebebiyet vermemesi' amacıyla kullanılamaz hale getirilen türbe çevresinde yer alan Horus, Şuhul kavşağı, Şehade ve Der Halaf köylerinde sürüyor.

BAŞKOMUTAN TEBRİK ETTİ

Cumhurbaşkanı
Tayyip Erdoğan, Şah Fırat operasyonunun sevk ve idaresini gece boyunca bizzat takip etti. Erdoğan, operasyonun başarı ile sonuçlanmasının ardından, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve komutanları arayarak kutladı. Erdoğan, açıklamasında başarılı bir operasyon yapıldığı ve ecdada sahip çıkıldığını söyledi.

EN ACI TELEFON

Süleyman Şah Türbesi'ne yönelik operasyonda tankın kapağının üzerine düşmesi sonucunda şehit düşen Halit Avcı (34), Genelkurmay'a bağlı foto film merkezinde görevliydi. 15 yıllık Astsubay olan Avcı, geçen Ağustos'ta evlenmişti. 15 gün sonra bir çocuğu dünyaya gelecekti. Şehidin acı haberi, Trabzon'un Maçka İlçesi'ndeki baba ocağına ateş gibi düştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun telefonla aradığı acılı baba Mustafa Avcı, "En son 3 ay önce izinli olarak geldiğinde evladımı görmüştüm. Oğlum her Pazar bizi arardı. Bugün de konuşmayı beklerken şehit haberi geldi. Artık aramayacak" dedi. Bu sırada baba Avcı'nın telefonu çaldı. O telefon oğluna aitti. Gözyaşlarını tutamayan baba, "Bakın oğlum arıyor. Onun resmi çıktı" diye bağırdı. Telefonu açan baba, "Buyur evladım" dedi. Karşısındaki ise evladı değil komutandı ve cenazenin gönderileceği saati kendisine bildirmişti. Şehit Avcı, bugün memleketinde toprağa verilecek.

ANKARA'NIN KARARI

Başbakan
Ahmet Davutoğlu dün sabah yaptığı açıklamada, operasyonu Türkiye'ye duyurdu. Başbakan "Bu gece şerefli Türk Silahlı Kuvvetleri, son derece başarılı bir operasyon daha gerçekleştirdi. Operasyonun kararı Ankara'da alındı. Hiçbir merciden ne izin ne yardım talep edilmedi. Türkiye'nin yurt dışında toprağı kalmadığı algısı doğru değil. Karakozak'takinden daha fazla bir toprak parçası Suriye sınırları içerisinde yine Türkiye'nin kontrolü altındadır" diye konuştu.

CANDAN REZALET

Türk
askeri, yeni türbenin yapılacağı Eşme Köyü'ne Türk bayrağını dikti. Paralel örgütle kafa kafaya veren Cumhuriyet gazetesinin Yayın Yönetmeni Can Dündar ise Mehmetçik'e hakaret etti. Dündar, Türk askerlerinin Türk bayrağını diktiği görüntüleri, 2. Dünya Savaşı'nın sembol fotoğrafı sayılan işgalci ABD askerlerinin fotoğrafına benzetti. Ancak Dündar, ABD'nin işgalci olduğunu es geçti. TSK ise kendi toprağına girmişti.

MUSUL'U UNUTTULAR

Şah
Fırat operasyonunu, dünyayı kıskandırdı. Genelde Türkiye karşıtı haberler yapan BBC bile Türkiye'nin başarısını görmezden gelemedi! IŞİD tehdidi altında olan Musul'daki Türk görevlileri geri çekmediği gerekçesiyle iktidarı eleştiren paralelcilerin medya uzantıları ise ikiyüzlülükte sınır tanımadı. Gülen'ın yayın organları, Suriye'den Türk askerinin tahliye edilmesinden rahatsız oldu. Zaman ve Sözcü gibi gazeteler, operasyonu toprak kaybedilmiş gibi gösterdi. Algı operasyonu "İçimizdeki düşmanlar" dedirtti.

DÜNYA ALKIŞLADI

TSK'nın Süleyman Şah Türbesi'ne düzenlediği "Şah Fırat" operasyonu dünya basınında büyük yankı buldu. Dış basın, operasyonu son dakika gelişmesi olarak duyurdu. Türkiye'ye övgüler yağdırıldı. İşte yorumlar:
BBC: Türkiye, Süleyman Şah türbesini kurtarmak için Suriye'ye girdi.
The GuardIan: Türk ordusu Suriye'de bulunan türbedeki askerleri tahliye etmek için sınır ötesine başarılı bir operasyon düzenledi.
Daily MaIl: Türkiye, türbeyi koruyan askerlerini tahliye etti ve türbe 'yeni yerine' taşındı.
New York TImes: Türk ordusu, nefes kesen bir operasyona imza attı.
CNN: Türkiye-Suriye sınırında nefesler tutuldu. Tarih yazıldı.
Haaretz: Türbenin tahliyesi başarılı bir şekilde tamamladı.
Le Monde: Türbenin bulunduğu alan, uluslararası anlaşmalar kapsamında Türk toprağı kabul ediliyor.
Alman SpIegel: Türk Özel Kuvvetleri, arkadaşlarını özel bölgeden kurtardı.
Alman Bıld: Terör örgütü IŞİD tehdidine karşı Türkiye adeta seferber oldu. Askerlerini korumak için sınır ötesine geçti.
Rusıa Today: Türk ordusu, askerlerini kutsal mekandan tahliye için kara operasyonu yaptı.

AHMET TOPAL - Mehmet YILDIRIM