Duvarlar ağlıyor

Ünlü ressam Burhan Doğançay, hayata veda etti Doğançay, 1975'te 114 ülkeyi kapsayan 'Dünya Duvarları' fotoğraf projesine imza atmıştı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Ocak 2013 Güncelleme 17 Ocak 2013, 00:00
Duvarlar ağlıyor

İÇİNDEKİLER

Sanat dünyası, yine bir ani ölümle sarsıldı. Dünyanın ünlü müzelerinde eserleri sergilenen ressam Burhan Doğançay (84), tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Doğançay, eğitimini hukuk ve ekonomi alanlarında yaptı. Ancak hayatının bir bölümünde futbol bile oynayan Doğançay için eğitim aldığı Fransa'da başladığı resim çalışmaları dönüm noktası oldu. Eserleri dünyaca ünlü mekanlar ve müzelerde sergilenen Doğançay'ın "Hat Sanatına Saygı" adlı tablosu da Avrupa Parlamentosu binasının duvarını süsledi.

İLK DERS BABASINDAN
Doğançay, ressam olan babası Adil Doğançay'ın teşvikiyle resim çalışmalarına başladı. Paris'teki öğrencilik yıllarında La Grande Chaumiere'de resim çalışmalarına katılan Doğançay, doktorasını bitirip Ankara'ya döndüğünde Sanat Sevenler Kulübü'nde babasıyla ortak sergiler açtı.

ÜNÜ SINIRLARI AŞTI
Doğançay'ın, 1961'de 22. Devlet Resim ve Heykel Sergisi'ne 5 resmi kabul edildi. Doğançay, 1962'de New York'a gitti. Guggenheim Müzesi Müdürü Thomas Messer, yapıtlarından birini müze koleksiyonuna aldı. Doğançay'ın Brooklyn Köprüsü'nün 19 büyük boy fotoğrafı, New York'un 100. yıl kutlamalarında JFK Uluslararası Havaalanı'nda iki yıla yakın sergilendi

BODRUM'DA TOPRAĞA VERİLECEK
DOĞANÇAY'ın ölümü üzerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başta olmak üzere sanat, spor ve siyaset dünyasından çok sayıda kişi, başsağlığı mesajları yayınladı. Doğançay'ın cenazesi, yarın Teşvikiye Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından vasiyeti üzerine Cumartesi günü Bodrum Turgut Reis'te toprağa verilecek.

ADINA MÜZE AÇILDI
Doğançay Müzesi, 2004'te Beyoğlu'nda açıldı. Ressamın en önemli eserleri arasında gösterilen "Mavi Senfoni" isimli tablosu, bir müzayede 2 milyon 200 bin liraya alıcı buldu.