Hadım edilen kurban caiz mi?

Trakya için ithal edilen 72 bin kurbanlık hadım çıkınca vatandaşlar bu soruyu sordu. İlahiyatçıların yanıtı ise şu oldu: Hiçbir mahsuru yok

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Ekim 2010 Güncelleme 30 Ekim 2010, 10:01
Hadım edilen kurban caiz mi?

İÇİNDEKİLER

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala vatandaşı hem heyecan hem stres sardı. Hayvanların fiyatı vatandaşı strese sokarken yurdum insanı ilginç bir tartışmanın ortasında kaldı. Filmleri aratmayan olay Trakya Bölgesi'nde yaşandı. Yetkililer, Trakya'yı şap hastalığından arınmış bölge ilan etti.

Bu nedenle Anadolu'dan Trakya'ya hayvan transferi olmasın diye ilk kez kurbanlık hayvan ithalatına izin verildi. Proje kapsamında Uruguay, Avustralya ve Bulgaristan gibi yabancı ülkelerden kurbanlık hayvan ithal etildi. 72 bin kurbanlık ilk parti Türkiye'ye girdi. Ancak hayvanların bir "eksikliği" satıcıyı karalara büründürdü. Çünkü Kurban Bayramı için getirilen hayvanların tamamının hadım edildiği yani üreme organlarının kesildiği anlaşıldı.

'FETVA VERİLMELİ'
Vatandaşın iğdiş edilmiş hayvanı almaya çekineceğini dile getiren Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Demir ise "fetva" istedi. Demir, "Fetva çıkmazsa, Trakyalı kurbanını Anadolu'da keser" dedi. Biga Kırmızı Et Ürecileri Birliği Başkanı Bülent Tunç ise "Diyanet'e sordum, sorun yok dediler. Ama biz halkı ikna edemeyiz" diyerek "uzuz gerilimini" dile getirdi. Ancak ilahiyatçılar söz konusu hayvanların kesilebileceği yönünde görüş bildirdi. Bu arada birçok ülkede, hayvan sürülerini rahat yönetmek için hayvanların yumurtalıkları 2-3 aylıkken buruluyor.

KESİLEBİLİR
Peki bu iddialara ilahiyatçılar nasıl bir cevap verdi. İşte din adamlarının yorumları: .

Din İşleri Yüksek Kurulu eski üyesi Prof. Dr. Saim Yeprem: İğdiş edilmiş hayvanın kurban edilmesinde hiçbir mahsur yoktur. Türkiye'deki büyük başhayvanlar da iğdiş ediliyor ve öküz adını alıyor. Koçlar da burma adını alıyor.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden Prof.Dr. Mehmet Erkal: 700 yıllık fıkıh kitaplarında da bu konu bulunuyor. Geçmişten bu yana bazı hayvanlar iğdiş ediliyor. Boynuzun iki tanesi kırılmış, dişlerinin çoğu dökülmüş, bir ayağı kırık ve hamile olan hayvan kurban edilmez. Ancak iğdiş edilmiş hayvan Kurban Bayramı'nda kesilebilir.

DİYANET:
Kurban edilecek hayvanın sağlıklı, düzgün, âzaları tamam, besili olması gerekir. Kötürüm derecesinde hasta, zayıf, düşkün, bazı âzaları eksik meselâ bir veya iki gözü kör, kulakları ve boynuzları kökünden kesilmiş, dili kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökülmüş, kuyruğu ve memesi kesik hayvanlar kurban olmaz.