Avrupalı'ya ucuz bize kazık!

Avrupalı, Türkiye'nin sebze-meyvesini bizden ucuza yiyor. Bizde 9 lirayı gören domates, Avrupa'da en çok 4 lira. Benzer tablo, süt ve peynirde de geçerli...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Ekim 2013 Güncelleme 23 Ekim 2013, 00:00
Avrupalı’ya ucuz bize kazık!

İÇİNDEKİLER

Tarım ve hayvancılık ülkesi olarak bilinen Türkiye gıda fiyatlarında fırsatçılar yüzünden Avrupa Birliği (AB) ülkelerini solladı. Avrupa'nın dev sanayi ülkeleri, Türkiye'den ithal ettiği meyve-sebzeyi bizden düşük fiyata vatandaşına sunuyor.

BÜYÜK FARKLAR OLUŞUYOR
Antalya'da tarladan 30 kuruşa alınan domates, vitrine çıkana kadar fahiş zamlarla karşılaşıyor. Türkiye'de market tezgahlarında 9 liraya kadar görülebilen domates, AB ülkelerinde en çok 1.50 euroya (4.05 liraya) raflara çıkıyor. Sadece domateste değil, başka pek çok sebze-meyvede de aynı fiyat farkları görülüyor. Elma Türkiye'deki marketlerde 5, AB ülkelerinde 4.05 liraya; karnabahar bizde 9, AB ülkelerinde 5.30 liraya tezgahta yerini alıyor. Süt, yoğurt ve peynire baktığımızda yine benzer bir tablo ortaya çıkıyor. 1 kilogram süt bizde ortalama 2.50 liraya marketlerde yerini alırken, Avrupa'da sadece 1.50 liraya satılıyor. Bizde 1 kilogram yoğurt 5 lira iken, Avrupa'da 2.70 liraya tüketiciye sunuluyor. Bizde kilogramı ortalama 20 lira olan kaşar peynirini, Avrupalı 12.5 liraya tüketiyor.

ÖZLEM KAMER TERCANLI