Bedava ABD turu

iPhone 5 Türkiye'de 3 bin 300 liradan satışa çıktı. Oysa ABD'ye gidip iPhone alınsa daha az ödeniyor. Üstelik bedavaya ABD turu yapılmış oluyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Eylül 2012 Güncelleme 27 Eylül 2012, 00:00
Bedava ABD turu

İÇİNDEKİLER

iPhone 5 çıktı, tartışması bitmedi. Dünyanın birçok yeriyle birlikte Türkiye'de de satılan iPhone 5'in içeriği kadar fiyatı da çok konuşuluyor. Çünkü ABD'de 699 dolara satılan iPhone 5 Türkiye'de neredeyse bin 900 doları bulan fiyatla alıcılara sunuluyor. Bu da yaklaşık 3 bin 300 lira gibi bir para ediyor. Vatandaşlar bu dudak uçuklatan fiyat karşısında şaşkına dönerken, yeni bir formül ortaya çıktı. Yaptığımız hesaplamalara göre, iPhone 5'i ABD'den alıp getirmek, Türkiye'den almaktan daha ucuza geliyor. Böylece ABD seyahati bedavaya gelirken, cebinize de bir miktar para kalıyor. Eğer iPhone 5 almak için ABD'ye gidip bir gece konaklarsanız harcayacağınız para yaklaşık olarak 2 bin 677 lira oluyor.

PARA DA ARTIYOR
Bunun içinde uçak parası, transferler konaklama ve yemek paraları var. Tabi iPhone 5'e harcayacağınız miktarda hesabın içinde. Dolayısıyla bedavadan bir ABD seyahati yapacak, üstelik para da artıracaksınız.

HACILAR KÂR KAPISI!
iPhone 5 fiyatındaki uçurum, bazı uyanıklar için de kazanç kapısı oldu. Telefonun Türkiye'deki fiyatının pahalılığını fırsata çevirmeye çalışanlar, yurt dışından getirdikleri onlarca telefonu işletmek için 'hacı'ların dönüşünü bekliyor. Sadece hac seyahati için pasaport çıkartan vatandaşların yolunu gözleyen telefon tüccarları, hava alanını mesken tuttu. Tüccarlar, hacılara 'Pasaportunuzu kontrol ettirip getireceğiz' diyerek, kaçak getirdikleri telefonları, bu pasaportlara işletip, geri veriyorlar.

BUNLARA DİKKAT
'iphonekurdu.com' adlı site yetkilileri, TAKVİM'e yurt dışından telefon alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı:
Unlock (simfree) yani her sim kartla çalışabilir olmalı.
Kendi adınıza fiş almayı unutmayın.
'Tax free' ile vergi indirimi almayı unutmayın.
CDMA VE SİM olmak üzere 2 versiyon var, SİM olan alınmalı.
'Nano' sim kart olmamasına dikkat edilmeli.

NASIL GİDİLİR
Uçak gidiş-dönüş : 559 euro (1.285 TL)
Otel: 70 dolar (117 TL)
Yemek ve transfer: 50 dolar (85 TL)
iPhone 5 fiyatı: 699 dolar (1.188 TL) TOPLAM: 2 bin 677 TL