Kara Kartal'a banka pençesi

Beşiktaş'ın geleceği bankalar tarafından ipotek altında... 581 milyon lira net borcu olanKartal'ın, ileriye dönük 190 milyon liralık geliri de bankaların elinde

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Haziran 2012 Güncelleme 22 Haziran 2012, 01:49
Kara Kartal’a banka pençesi

İÇİNDEKİLER

Mali darboğaz nedeniyle UEFA tarafından Avrupa kupalarından 1 yıl men edilen Beşiktaş'ın geleceği de ipotek altında. Tarihinin en sıkıntılı günlerini yaşayan Beşiktaş'ın önümüzdeki yıl tüm gelirleri kredi borçlarına gidecek. Kulübün 2010 yılında Denizbank, Şekerbank ve Bank Pozitif konsorsiyumundan aldığı 75 milyon dolarlık kredi dışında, diğer banka borçları ile birlikte 190 milyon TL alacak tablosu bulunuyor. Toplam borcu ise 581 milyon TL olan kulüp borçlarını, sponsorluk gelirleri, gişe gelirleri, Fulya ve Plaza gelirleri ile federasyon gelirlerinden ödeyecek. Elindeki tüm gelir kaynaklarına el konulan Beşiktaş'ın yönetimi ise sermaye artırımına giderek, borç batağından kurtulmayı planlıyor. Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, Beşiktaş'ın kredi borçlarının geri dönüşü ile ilgili bir risk görmediklerini söyledi. Uluşahin, "Konsorsiyum ile Beşiktaş'a verilen 75 milyon dolarlık kredi için takımın gelirlerine temlik konuldu. Bankaların alacaklarında bir risk görünmüyor" dedi.

'TEFECİYE BORCUMUZ YOK'
Kulübün sıkıntıya düşmesinin nedeni olarak gösterilen Yıldırım Demirören'den de Beşiktaş'a jest geldi. Beşiktaş Divan Kurulu Üyesi Avukat Ali Rıza Dizdar, Demirören'in 100 milyon dolarlık alacağından vazgeçebileceğini belirterek, "Yeni yönetim de Beşiktaş'ın kasasına koyacağı parayı hibe ederse, Demirören borcundan vazgeçeceğini söyledi" dedi. Kulübün bankalar dışında kimseye borcu olmadığını anlatan Dizdar, "Temiz bir kulübüz. Kimseye, yani tefecilere borcumuz yoktur" diye konuştu. Öte yandan Fenerbahçe tarafından KAP'a yapılan açıklamada, "Şirketimizce Denizbank'tan kullanılmış/kullanılacak kredilerin teminatı olarak Futbol Federasyonu'ndan elde edilecek yayın gelirlerimiz üzerine 40 milyon lira tutarında temlik verilmiştir" denildi.

TOPLAM BORÇ YÜKÜ YÜZDE 50 ARTTI
Beşiktaş'ın önceki hafta gerçekleşen Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan Sayman ve Mali İşler Komitesi üyesi Berk Hacıgüzeller, dernek ve grup şirketlerinde 31 Mart 2012 itibarıyla dava ve icra takibi nedeniyle borç tutarının 50 milyon lira olduğunu açıkladı. Hacıgüzeller, kulübün borçlarının inkar edilmesi ve ödeme tarihlerinin geciktirilmesi nedeniyle, toplam borç yükünün en az yüzde 50 arttığını ifade etti.

BEŞİKTAŞ'IN KARA TABLOSU
581 milyon TL net borç 499.7 milyon TL birikmiş zarar Yıldırım Demirören'e borç 100 milyon TL Açılan dava sayısı 142 UEFA gelir kaybı 15 milyon TL


BARIŞ ERGİN