Faizci panikte

Başbakan Erdoğan 'faiz lobisi rahat çalışamaz' dedi; içeride ve dışarıda panik başladı. Bazı gazetelerde 'bankacı'lar, 'biz faiz artırmıyoruz' açıklaması yaptı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Ocak 2012 Güncelleme 13 Ocak 2012, 02:04
Faizci panikte

İÇİNDEKİLER

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün yaptığı, "Faiz lobisine karşı gerekli köşeli çıkışları yapacağız, onları rahat çalıştırmayacağız" açıklaması, faizci cepheyi paniğe sevk etti. Hem içeride hem de dışarıdaki yayınlarda 'piyasalar bozulur' propagandası başlatıldı. Döviz kurunu artırarak Merkez'e faiz artırması için baskı yapmaya çalışan lobiye rağmen, piyasalar açıklamanın yapıldığı günden bu yana olumlu seyrini sürdürdü. Özellikle yükseltilmeye çalışılan dolar kuru 1.84 TL'nin altına geriledi ve düşüş trendini devam ettirdi. Gazetemizde de yer aldığı gibi sanayiciler ve üreticiler Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarına büyük destek vermiş ve Türkiye'nin üretimle büyümesi gerektiğinin altını çizmişti. Dün birkaç gazetede Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarına karşı isim vermeden 'bankacılar' adı altında görüşler aktarıldı. İsmi belli olmayan bu 'bankacı'lar, 'Faizleri biz değil Merkez Bankası yükseltiyor' dedi. Yine bazı yabancı finans ve derecelendirme kuruluşu temsilcileri, 2012 için felaket senaryoları çizerek, faizci lobiye destek olmaya çalıştı.

ABD'DEN AÇIKLAMA
Amerika'da yayın yapan Wall Street Journal da Başbakan Erdoğan'ın, 'faiz lobisini rahat çalıştırmayız' sözlerinden iktisatçıların kaygı duyduklarını öne sürdü. 'Türkiye, Avrupalı ekonomiler arasında pek rastlanmayan parlak bir noktadadır' yorumunu yapan gazeteye konuşan, RBS'nin yükselen piyasalar başekonomisti Tim Ash, "Piyasalar, bu beyanları biraz tedirgin edici buluyor" açıklamasını yaptı.

'DÖVİZİ TETİKLİYORLAR'
Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, döviz üzerinde bir baskı yapıldığını belirterek, "Bu dönemde, 'politika faiz hâlâ 5.75'te; bunu nasıl sürdürülebilirsiniz? Mutlaka faiz artırın yoksa biz dövizi tetikleriz' şeklinde bir baskı var. Dövizdeki hareket böyle bir sinyalin sonucu. Sözle dillendirilmemiş olsa da, bu hareket bunu ifade ediyor'' yorumunu yaptı. Bu noktada 'faiz lobisi'nin devreye girdiğini söyleyen Yıldırımtürk, şunları anlattı: "Çünkü yıl sonuna kadar kurumların pozisyon kapatma işlemlerinden dolayı döviz talebi vardı ve bitti. Ama yıl başından itibaren dövizdeki bu hareketin bundan daha farklı bir şey olması mümkün değil. Faiz lobisinin şu anda yaptığı şey tamamıyla dövizi tetikleyip, faiz istemekten kaynaklanıyor."

LOBİYE iNAT DÜŞÜYOR
Kur üzerinde baskı yaparak Merkez'in faizleri arttırmasını isteyen faizcilere rağmen dolar kurundaki gerileme sürüyor. Dolar dün 1.84 liranın da altını gördü. İstanbul serbest piyasada önceki günü 1.8620 liradan tamamlayan dolar dün sabah açılışı 1.8570 liradan yaptı. Gün ortasında 1.8480 liraya kadar düşen dolar, bu seviyelerde fazla tutunamayıp 1.8390 liraya geriledi. Dolar en son 8 Aralık'ta 1.8320 liradan güne başlamıştı. İstanbul serbest piyasada dolar kapanışı 1.8510 liradan yaptı. Bankalararası piyasada ise dolar gün içinde 1.8340 TL'ye kadar geriledi. Dolar 29 Aralık'ta 1.9230 TL ile tüm zamanların en yüksek düzeyine çıkmıştı.