Temiz sicil operasyonu

Bankalar, sadece borcunu ödemeyen değil, ödeyen müşterilerinin de kaydını tutacak. Borcuna sadık müşteriler kredi alırken avantajlı olacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Ocak 2012 Güncelleme 06 Ocak 2012, 01:19
Temiz sicil operasyonu

İÇİNDEKİLER

Risk Merkezi'nin Merkez Bankası'ndan Türkiye Bankalar Birliği'ne (TBB) devredilmesiyle, 'pozitif sicil uygulaması' bu ay başlıyor. Bugüne kadar müşterilerinin sadece negatif sicil kaydını tutan bankalar, artık temiz sicili de kayda alacak. Bankalar, GSM, elektrik, doğalgaz şirketleri ile anlaşmalar yaparak, vatandaşın ödeme alışkanlıklarını da takip edecek. Karnesi temiz olanlar, kredi imkanlarından daha kolay yararlanacak. Borcunu, faturasını düzenli ödeyenlere iyi koşullarda ödeme planı sunulacak. Borcunu zamanında ödemeyenlere ise farklı bir maliyet çıkarılacak. TBB Genel Sekreteri Ekrem Keskin, bugüne kadar hep negatif bilgilerin istendiğini ancak artık sistemin değiştiğini söyledi. Keskin, şöyle devam etti: "Örneğin müşteri 99 çekini ödemiş ancak 1'i ödenmemiş. Sadece ödenmeyen görünüyordu. Şimdi tümü izlenebilecek. 5 yıl geriye gidilebilecek. İşini dürüst yapanlar ödüllendirilecek."

ANLAŞMALAR YAPILACAK
Ekonomi yönetimi, Risk Merkezi'ne GSM, elektrik, su, doğalgaz şirketleriyle anlaşma yapması konusunda geniş yetki verdi. Böylece vatandaşların ödeme alışkanlıklarıyla ilgili veriler daha hızlı güncellenebilecek. "Vatandaşın cep telefonu, elektrik, su faturasını günü gününe ödeyip ödemediği anında görülebilecek" diyen Keskin, bu anlaşmalar için biraz zamana ihtiyaç olduğunu belirtti. Keskin, "Teknik altyapı hazırlıkları tamamlandı. Kredi kayıt bürosu bankalardan bilgileri istemeye başladı. Bankalar da bilgi göndermeye başladı" şeklinde konuştu.

KART LİMİTİNE REYTİNG AYARI
Kredi kartlarına getirilmesi planlanan 'tek limit' uygulaması için kartların limit miktarı, gelir ve malvarlığına göre saptanacak. Buna göre; kredi izleme sistemi ile vatandaşa reyting verilecek. Her kart sahibinin tek limiti olacak. Vatandaşın limiti, gelirinin en fazla 2-3 katı olabilecek. Kart sayısı ne olursa olsun, kişiler belirlenen limit kadar harcama yapabilecek.


HAZAL ATEŞ