Kadınlar Günü'nde ikramiye sürprizi

Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Kadınlar Günü nedeniyle ülkedeki kadınlara ikramiye dağıttı.

Giriş Tarihi 08 Mart 2012, 12:10 Güncelleme 08 Mart 2012, 12:11
Kadınlar Günü’nde ikramiye sürprizi

İÇİNDEKİLER

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla ülkesindeki kadınları 40 manat ikramiye ile ödüllendirdi.

Türkmen lider Berdimuhamedov'un yayınladığı kararnameye göre, kamu ve özel kurumlarda çalışan kadınlara, emeklilere, temel eğitim ve üniversitede öğrenim gören kızlara 8 Mart dolayısıyla 40 manat ödendi.

Berdimuhamedov, 2008 yılında ise 8 ve daha fazla çocuk sahibi olan annelere "Ene Mehri" (Anne Sevgisi) unvanı verilmesini istemişti. Bu yasa çerçevesinde bu yıl 150 anneye bu unvan törenle takdim edildi. Bu unvana sahip olan kadınlara bir defaya mahsus olmak üzere ikramiye veriliyor. Unvanı alan kadınlar, toplu taşıma araçlarından bedava yararlanıyor, ömür boyu diş tedavileri ücretsiz yapılıyor.

Türkmenistan'da kadınlar

Nüfusun yaklaşık yüzde 60'ı kadınlardan oluşan Türkmenistan'da kadınlar devlet kademelerinde de önemli görevler üstleniyorlar. Meclis Başkanının kadın olduğu sayılı ülkelerden birisi olan Türkmenistan'da 9 devlet başkan yardımcısından birisi de kadın. Ayrıca kabinede de 10'a yakın kadın bakan yer alıyor.

Ayrıca her eyalette ve ilçede de kültür işlerinden sorumlu vali yardımcılığı görevini kadınlar üstleniyor. Türkmen kadınları çarşı ve pazarlarda en çok ticaretle uğraşırken, belediye otobüsü şoförlüğü, benzin istasyonlarında akaryakıt satış elemanı olarak da çeşitli mesleklerde çalışıyorlar.

Eğitimde de ayrıcalık tanınan genç kızlar yüksek öğretim kurumlarının yanı sıra askeri ve polis okullarında belirli kontenjanlardan yararlanıyor.

Türkmenistan'ın kurucu devlet başkanı Saparmurat Türkmenbaşı döneminde ise Başsavcılık görevini de uzun yıllar Gurbanbibi Atacanova yürütmüştü.