Fayton sefası-cefası

İstanbul Adalar’da fayton çetesi çökertildi. Ada halkı rahat bir nefes aldı. Yaşam mücadelesi veren atlar için ise ünlü oyuncu Bade İşçil, instagram’dan isyan etti: Atların bu köleliği yaşamasını kınıyorum

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Mayıs 2017 Güncelleme 21 Mayıs 2017, 00:00
Fayton sefası-cefası

İÇİNDEKİLER

Turizm sezonunun açılması ile birlikte İstanbul Adalar'da son yılların en büyük operasyonu gerçekleştirildi. 300 polis, 17 adreste baskın yaptı 'Laçin' olarak bilinen ve liderliğini Y.A.'nın yaptığı iki gruba yönelik operasyonda oğulları E.A., E.A., İ.A. ile G.A.'nın da aralarında bulunduğu 17 kişi gözaltına alındı. Ada halkı rahat bir nefes aldı. Adada yıllardır terör estiren şüpheliler, 'örgütlü gasp' yapmaktan 10-15 yıl arası hapis cezasıyla yargılanacak. Turistlere nostalji yaşatmak için faytona koşulan atların içinde bulunduğu koşullar ise yıllardır değişmiyor. Faytonlara binilmemesi için çağrı yapan, imza kampanyaları başlatan, yürüyüşler yapan hayvanseverler, adalardaki at ölümlerine ve sağlıksız koşullara karşı dikkat çekmeye çalışırken sorun bir türlü çözülemiyor. Ünlü oyuncu Bade İşçil de instagram hesabından tepki gösterdi. İşçil, "Adada yaşamış birisi olarak şahit olduğum bu olay gerçektir. Zavallı atların değil yemek, su içmeye fırsatı olmadan koşturup, kırbaçlanarak bu köleliği yaşamasını kınıyorum" mesajı yazdı.


Adalar genelinde 1540 at faytonlarda çalıştırılıyor. Asfalt yolda ve Adalar'ın dik yokuşlarında koşmak atların doğasına aykırı. Senede 800'e yakın at ölüyor.